Uručene nagrade najboljim sportašima

U okviru programa obilježavanja Dana Grada Ljubuškog u srijedu je upriličena svečanost proglašenja sportaša godine Grada Ljubuškog za 2022. godinu.

Priznanja najboljima uručili su gradonačelnik Vedran Markotić, predsjednik Gradskog vijeća Tihomir Kvesić i predsjednik Skupštine Županije Zapadnohercegovačke Ivan Jelčić.

Na samom početku okupljenima se obratio prof. Nikica Šiljeg, novinar i sportski djelatnik te istraživač ljubuškog športa, koji je govorio o samim počecima organiziranja sportskih kolektiva u Ljubuškom iznijevši niz podataka.

Početke ljubuškog športa možemo vezati još za doba Austro-Ugarske. Dakle, dolaskom Austro-Ugarske u Bosnu i Hercegovinu 1878. godine Ljubuški je počeo dobivati sve više atributa i grada i civilizacijskih atributa – započeo je svoje izlaganje prof. Šiljeg navodeći i činjenice koje to potvrđuju: – Poštu je imao već 1878. godine, osnovnu školu dvije godine kasnije, a 12 godina iza toga i osnovnu školu u Vitinu. Cestovnu vezu s Mostarom ostvario je 1893., a s Čapljinom 1892., muzej na Humcu 1884., zgrada općine izgrađena je godinu kasnije, prvu ljekarnu, koju je otvorio Trogiranin Šime (Simon Madirazza) 1886., duhansku stanicu nekoliko godina prije 1881, a imao je i prvu gruntovnicu u Hercegovini 1888… – nizao je podatke prof. Šiljeg o Ljubuškom za vrijeme Austro-Ugarske, a potom je iznio i niz podataka o razvoju športa.

1910. godine u Ljubuškom je osnovan Hrvatski Sokol, i to je prvi trag sportskog života u našeg gradu. Pravilima društva, potvrđenim u studenom 1910. od strane Zemaljske vlade u Sarajevu, ističe se da je svrha društva gajenje i promicanje tjelovježbe kroz niz aktivnosti pa se nabrajaju mačevanje, gimnastika, plivanje, jahanje, streljanje, zatim skupni zabavni sastanci i izleti te priređivanje javnih vježbi. Na čelu mu je bio staroslav Antuka Gavran – kazao je prof. Šiljeg. dodavši kako je prvi spomen sportova koji danas egzistiraju spominjanje odbojke u kojoj su ljubuški odbojkaši tad bili veoma uspješni u tadašnjoj sokolskoj župi – naveo je i dodao kako je zabilježeno da je 1951. godine utemeljena Sloga s tri sekcije – nogometnom, odbojkaškom i biciklističkom, a potom se osvrnuo na početke rukometa i uspješne rezultate ljubuških rukometašica.

Ovogodišnji izbor najboljih i najuspješnijih sportaša, trenera i športskog kluba u Ljubuškom ujedno je bio 26. po redu. Povjerenstvo za izbor najboljih sportaša Grada Ljubuškog glasovanjem je biralo najbolje u šest kategorija.

Za najboljeg sportaša za 2022. godinu izabran je Stipe Dugandžić. Košarkom se počeo baviti u 10.-oj godini u KK Ljubuški, a danas igra za KK Dinamo iz Zagreba.

Rukometašica Matea Nosić najbolja je ljubuška sportašica. Liderica je mlade ekipe Izviđača koja uspješno igra i ovu sezonu u Premijer lige BiH.

Za najboljeg mladog sportaša (kategorija do 18 godina) izabran je nogometaš Krešimir Medić. Bivši član Sloge iz Ljubuškog, nastupa za mlađe dobne skupine Širokog Brijega, a zahvaljujući svojim uspješnim nastupima nedavno je potpisao i ugovor s ovim klubom.

Dragana Matić iz Biciklističkog kluba Ljubuški i ove godine je najbolja mlada sportašica (kategorija do 18 godina). Najperspektivnija mlada sportašica u BiH je državna prvakinja u XCO disciplini (olimpijski kros), prvakinja BiH u XCM disciplini (maraton) i prvakinja BiH u XCU disciplini (uspon) te osvajačica MTB Premier lige BiH u kategoriji kadetkinja. Uz navedeno, osvojila je i brončanu medalju na Balkanskom prvenstvu u Grčkoj u disciplini XCE (Eliminator) i 4. mjesto na istom prvenstvu u disciplini XCO.

Najbolji športski klub još jednom je RK Izviđač CO. Skauti su u 2022. godini osvojili Kup BiH, a i u prvenstvu su pružali veoma dobre igre.

Najuspješniji trener i ove godine je Toni Čolina – trener koji uspješno vodi mušku ekipu Izviđača već treću sezonu za redom.

Svečanost su obogatili članovi Kluba kulture Libuše, koji su izvedbom nasmijali okupljene te glazbenik Mislav Ramljak.

Kategorija: Novosti
Datum objave: 16.02.2023.
Skip to content