Poziv na konferenciju “(P)održimo baštinu!”

Pozivamo Vas da dana 20. prosinca 2022. godine (utorak) u Kulturnom centru Ljubuški sudjelujete na konferenciji “(P)održimo baštinu!” na temu održivog upravljanja kulturnom baštinom, s naglaskom na valorizaciju i mogućnosti integracije kulturne baštine u manjim gradovima, ali i na periferijama, u društvenu i turističku ponudu destinacija.

Konferencija se održava u sklopu projekta “HeritageREVIVED – Očuvanje, valorizacija i promocija kulturne baštine na periferiji urbanih područja“, koji se financira sredstvima Europske unije okviru Interreg IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014. – 2020.

Na konferenciji će se predstaviti uspješni modeli upravljanja kulturnom baštinom koji su po završetku investicijske faze, najčešće financirane sredstvima EU, uz radove na obnovi i prezentaciji same baštine zahtijevali izgradnju i ulaganje u upravljačke kapacitete te senzibiliziranje krajnjih korisnika. Uz to, razgovarat ćemo o prilikama i izazovima s kojima se susrećemo, planovima za budućnost.

Događanjem se želi doprinijeti izgradnji kapaciteta za menadžment u kulturi koji baštini može osigurati dugoročnu održivost i interes različitih javnosti. Samo događanje prilika je da razgovaramo o izazovima i prilikama s kojima se suočavamo, da razmijenimo primjere dobre prakse, vidimo kako su drugi to napravili, što su naučili, gdje su pogriješili. Prilika je to i za umrežavanje s ciljem daljnjeg transfera znanja ali i stvaranja novih partnerstava za programske pozive koji slijede.

PROGRAM
10:30 – 11:00 Registracija sudionika, kava dobrodošlice i izjave za medije

11:00 – 11:20 Pozdravni govori + promo video projekta

11:20 – 11:50 Baština kao pokretač razvoja – model upravljanja kulturnom baštinom na primjeru šibenskih tvrđava Gorana Bačelić, ravnateljica

11:50 – 12:50 Panel: Prekogranična suradnja i održivost u praksi

12:50 – 13:20 Pouke „Priručnika za održivost kulturne baštine“
Daniela Jelinčić, Institut za razvoj i međunarodne odnose

13:20 – 14:20 Pauza za ručak i kavu

14:20 – 14:40 Case study: Ivanina kuća bajke (online)
Tihana Turković, ravnateljica

14:40 – 15:00 Arheološka istraživanja – put ka ispravnoj valorizaciji kulturno-
povijesne baštine Ljubuškog kraja
Tino Tomas, Studij za arheologiju Sveučilišta u Mostaru

15:00 – 15:30 Fireside chat: Što s (arheološkom) baštinom na rubnim dijelovima?
Ivan Alduk, pročelnik Konzervatorskog odjela u Imotskom i Ante Vujnović, ravnatelj Zavoda za zaštitu spomenika FBiH

15:30 – 16:30 Panel: Održivost projekata kulturne baštine

Kategorija: Najave događanja
Datum objave: 16.12.2022.
Skip to content