Konferencija na temu održivog upravljanja kulturnom baštinom održana u Ljubuškom

Konferencija “(P)održimo baštinu!” na temu održivog upravljanja kulturnom baštinom, s naglaskom na valorizaciju i mogućnosti integracije kulturne baštine u manjim gradovima, ali i na periferijama, u društvenu i turističku ponudu destinacija održana je u Ljubuškom.

Konferencija je održana u sklopu projekta “HeritageREVIVED – Očuvanje, valorizacija i promocija kulturne baštine na periferiji urbanih područja“, koji se financira sredstvima Europske unije u okviru Interreg IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014. – 2020. Vrijednost projekta je 1.965.441,19 EUR, od čega 85% iznosi sufinanciranje EU kroz INTERREG IPA program prekogranične suradnje. Vodeći partner je JU Razvojna agencija Županije Zapadnohercegovačke HERAG, dok su projektni partneri: Grad Ljubuški (Bosna i Hercegovina), Grad Solin (Republika Hrvatska), Županijska uprava za ceste Split (Republika Hrvatska) te Općina Ulcinj (Crna Gora).

Cilj ove konferencije je vidjeti i pokazati kako je sustav upravljanja kulturnom baštinom jednako važan kao i sama obnova. Ovo je četvrti projekt kojeg smo zajedno sa Gradom Ljubuškim provodili u posljednjem razdoblju, a svakako i najizdašniji, kako financijski tako i infrastrukturno – rekao je Radoslav Luburić, ravnatelj Javne ustanove Razvojne agencije županije Zapadnohercegovačke HERAG te najavio aplikaciju na nove pozive i obnovu lokaliteta.

U okviru projekta u Ljubuškom je izvršena obnova središnjeg dijela tvrđave herceg Stjepana, odnosno obnova kule Herceguše i branič kule kao i izgradnja i opremanje interpretacijskog centra na rimskom vojnom logoru na Gračinama.

Zadovoljstvo realizacijom projekta izrazio je i gradonačelnik Vedran Markotić.

Ovaj projekt je donio nemjerljiv doprinos razvoju Ljubuškog. Teško da bi mi sami mogli osigurati tolika sredstva da ih uložimo u obnovu našeg Starog grada. Iz godine u godinu se sredstva ulažu, a kad dođe projekt od gotovo dva milijuna eura, gdje se najveći dio tog novca uložio u Ljubuškom, to je nemjerljivi doprinos i mi smo prezadovoljni s onim što smo dobili jer kad pogledamo prema našoj tvrđavi, ona je sad puno ljepša i u puno boljem stanju nego je bila prije godinu dana – ustvrdio je gradonačelnik Markotić.

Na konferenciji su se predstavili uspješni modeli upravljanja kulturnom baštinom koji su po završetku investicijske faze, najčešće financirane sredstvima EU, uz radove na obnovi i prezentaciji same baštine zahtijevali izgradnju i ulaganje u upravljačke kapacitete te senzibiliziranje krajnjih korisnika.

Kategorija: Novosti
Datum objave: 20.12.2022.
Skip to content