Knjiga “Domovinski rat i zločini nad Hrvatima u Bosni i Hercegovini, 1991. – 1995.” predstavljena u Ljubuškom

Predstavljanje knjige “Domovinski rat i zločini nad Hrvatima u Bosni i Hercegovini, 1991. – 1995.” upriličeno je u ljubuškom Kulturnom centru.

Organizator ovog događaja bila je Hrvatska kulturna zajednica Troplet u okviru Tropletovih dana kulture – vjera, baština, identitet, u suradnji s Udrugom Hrvatska zvona i Gradom Ljubuškim, a pred okupljenima knjigu su predstavili prof.dr.sc. Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, prof.dr.sc. Marko Tokić iz udruge Hrvatska zvona i brigadir Petar Kolakušić, jedan od autora knjige, dok je programom moderirao Miroslav Nikolić, predsjednik Hrvatske kulturne zajednice Troplet.

Knjigu “Domovinski rat i zločini nad Hrvatima u Bosni i Hercegovini, 1991. – 1995” su objavili Udruga Hrvatska zvona i Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata, na hrvatskom i engleskom jeziku. Njezini autori su povjesničari iz Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata (HMDCDR), dr. sc. Davor Marijan i dr. sc. Ante Nazor te general Zlatan Mijo Jelić i brigadir Petar Kolakušić.

Predstavljači su istaknuli kako je ona znanstveni odgovor na pokušaje krivotvoritelja povijesti koji žele ulogu Hrvatske i Hrvata u ratu prikazati u negativnom svjetlu i prešutjeti zločine nad Hrvatima.

Prof. dr. Marko Tokić kazao je da je knjiga najbolje napisana povijest Domovinskog rata jer je, kako kaže, rađena u skladu sa znanstvenom metodologijom povijesne znanosti, i što je pisana akademskim pismom budući donositi popis hrvatskih žrtava ratnih zločina u BiH.

Može biti polazni materijal za tužiteljstvo i sudove. I da živimo u državi kojoj bi bio stalo do istine i pravde tako bi bilo. Ona je pokušaj da se tim žrtvama očuva dostojanstvo osobe, da se vidi da oni nisu samo brojevi žrtve – istaknuo je.

Ova knjiga daje sveobuhvatan prikaz pregled politički i vojni događanja u Domovinskom ratu, koji je nužan da bi se razumio sam sukob i prikazalo da su se na području Bosne i Hercegovine vođeni oružani sukobi nakon agresije JNA , između HVO-a i A BiH i JNA, odnosno VRS-a – kazao je brigadir Petar Kolakušić i naglasio kako je od samog početka Domovinskog rata, a posebno oružanog sukoba između HVO-a i ABiH, medijska i politička slika o Hrvatima i postrojbama HVO bila je iskrivljena, a zločini na hrvatskim žrtvama prešućivani.

On je naveo i podatak o ukupno 3.315 ubijenih hrvatskih civila i zarobljenih pripadnika HVO, odnosno pripadnika HVO čija je smrt uzrokovana djelovanjem srpskih ili muslimanskih snaga u BiH od 1991. do 1995. godine u okolnostima koje se ne odnose izravna bojna djelovanja između HVO-a i spomenutih snaga.

Ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata prof.dr.sc. Ante Nazor rekao je da knjiga prikazuje karakter rata i istinu o sukobima, pogotovo hrvatsko-muslimanskom sukobu za kojeg se kroz niz izvornih dokumenata, zemljovida te ostalih materijala jasno vidi da Hrvati nisu odgovorni za taj sukob da se bez hrvatskog naroda u BiH i Republike Hrvatske, Bosna i Hercegovina ne bi mogla obraniti od velikosrpske agresije.

Zajedništvo nas Hrvata u BiH, Hrvatskoj i iseljeništvu nas je očuvalo i spasilo – naglasio je Nazor.

Kategorija: Novosti
Datum objave: 20.10.2022.
Skip to content