200.000 KM mladim bračnim parovima za prvu stambenu nekretninu

Grad Ljubuški će s 200.000 KM subvencionirati mlade bračne parove, koji su u 2021. godini kupili ili izgradili prvu stambenu nekretninu na području Ljubuškog.

Ovaj vid potpore mladima, koji će biti realiziran po prvi put, ranije je najavljen u okviru demografskih mjera koje su, uz privlačenje ulagača i otvaranja novih radnih mjesta, prioritet Grada Ljubuškog. Odluku o subvencioniranju prve stambene nekretnine jednoglasno je usvojilo Gradsko vijeće, dok su ranije proračunom osigurana sredstva za provođenje iste.

Nemamo puno primjera okolnih gradova i općina u okruženju koje na ovaj način sufinanciraju mlade tako da nismo imali puno prilika voditi se njihovim iskustvima. Na temelju naših promišljanja postavili smo granicu na 38 godina. Ne znamo koliko će se okvirno osoba prijaviti jer prvi put raspisujemo ovakav poziv. Pravo na potporu imaju oni koji su 2020. i 2021. godine ishodovali građevinsku dozvolu i izgradili pretežiti dio kuće, odnosno da su tijekom 2021. godine zaključili kupoprodajni ugovor o kupnji kuće/stana. Vlasništvo mora biti upisano u zemljišne knjige, ali će oni koji to nisu dosad učinili moći to učiniti u tijeku trajanja raspisanog javnog poziva koji se može očekivati kroz idući tjedan, a bit će otvoren najmanje 30 dana – obrazložio je gradonačelnik Vedran Markotić istaknuvši kako je isti iznos planiran i u proračunu za 2022. godinu tako da dio osoba koji ovim pozivom ne budu obuhvaćeni ako možda nisu riješili dokumentaciju će moći aplicirati sljedeće godine.

Pozdravivši donošenje ove odluke, zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Milenko Dropuljić je podsjetio na sve veći broj preseljenja mladih iz sela u gradsko središte, ukazavši na primjer iz Gornjih Radišića te predložio da se ubuduće pojačaju subvencije mladima koji ostaju na svojim ognjištima u selima.

Osim ove točke, na XI. Sjednici Gradskog vijeća Ljubuški, održanoj u petak u Gradskoj vijećnici, jednoglasno su usvojene i sve ostale točke o kojima se glasovalo, među kojima su i Prijedlog Zaključka o stavljanju nacrta Odluke o Proračunu Grada Ljubuškog za 2022. godinu na javnu raspravu, Prijedlog Zaključka o kupnji nekretnine – dvosobnog stana, čime će se steći uvjeti za uređenje i proširenje gradske ulice te Prijedlog Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o nazivima i označavanju ulica, trgova i parkova i označavanju objekata brojevima na području općine Ljubuški.

Ljubuški je dobio novi trg koji će se zvati Trg prof.dr. Mile Borasa, a kako je obrazloženo, na inicijativu Gimnazije Ljubuški. Trg se formira izuzimanjem dijela poligona ulica Silvije Strahimira Kranjčevića i dr. Isidora Pape, dok se ujedno povećava poligon ulice Hrvatskih branitelja.

Kategorija: Novosti
Datum objave: 10.12.2021.
Skip to content