Završena najveća investicija u obnovu i prezentaciju Starog grada, vrijedna gotovo 400 tisuća eura

Obilaskom Starog grada Ljubuškog pod stručnim vodstvom projektanta Ferhada Mulabegovića i arheologa Mirka Rašića obilježen je danas završetak radova na ovom važnom arheološkom lokalitetu koji, uz rimski vojni logor na Gračinama, predstavlja najznačajniju kulturno-turističku znamenitost Ljubuškog.

Obilasku su prisustvovali gradonačelnik Ljubuškoga Vedran Markotić, ravnatelj JP Parkovi Ljubuški Nikica Vučić, ravnatelj JU Razvojna agencija Županije Zapadnohercegovačke-HERAG Radoslav Luburić, dopredsjednik vlade i ministar financija ŽZH Toni Kraljević, predsjednik skupštine ŽZH Ivan Jelčić, ministar unutarnjih poslova ŽZH David Grbavac te zastupnik u Hrvatskom saboru Nevenko Barbarić.

Nakon godinu dana, sukladno ugovorenom roku, završeni su opsežni konzervatorsko-restauratorskih radovi, provedeni i financirani kroz projekt „HeritageREVIVED – Preservation, valorisation and promotion of cultural heritage on the outskirts of urban areas“ koji se provodi kroz INTERREG IPA program prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014. – 2020.

Kroz projekt su se provela arheološka istraživanja i konzervatorsko-restauratorski radovi na obnovi središnje Herceguše, branič kule i dijela obrambenih bedema vrijedni gotovo 400 tisuća eura, a riječ je o najvećoj investiciji u obnovu i prezentaciju Starog grada dosad. Investitor je Grad Ljubuški, izvođač radova sukladno projektu Studia Urbing iz Sarajeva je Građevinar Fajić d.o.o. Mostar, dok je nadzor vršila tvrtka Arhi plus d.o.o. Mostar.

Stari grad je jedan od simbola Ljubuškog, koji pak zbog svog stanja i površine zahtijeva visoka i dugogodišnja ulaganja. Grad Ljubuški je dosad proveo zahvate, istraživanja i konzervatorsko-restauratorske radove koje smo financirali vanjskim izvorima, većinom onima EU. S HERAG-om smo pred nekoliko godina uredili i pristupni put, također uz pomoć sredstava EU. Naše napore kontinuirano podržava Zavod za zaštitu spomenika s kojim imamo izvrsnu suradnju. Radovi kroz EU projekt HeritageREVIVED dosad su najveći iskorak u prezentaciji Starog Grada, koji s Gračinama i Kravicama tvori najvažnije lokacije naše svakodnevice i turističke ponude. Znamo kako su ove zidine izgledale pred godinu dana, vidimo kako izgledaju danas. Lokalitet je siguran i pristupačan za posjetitelje, od djece do stručne javnosti. Idemo dalje s prezentacijom, osigurali smo 150 tisuća maraka, od čega ukupno 100 tisuća sufinanciraju Federalno ministarstvo prostornog uređenja i Federalno ministarstvo kulture. Duboko sam uvjeren da Stari grad već sada jest, a da će dobrim upravljanjem biti i još veći ponos svima nama – poručio je gradonačelnik Vedran Markotić.

Stari grad, baš kao i posjetiteljski centar na rimskom vojnom logoru na Gračinama izgrađen također kroz projekt HeritageREVIVED, bit će povjeren na upravljanje JU Parkovi LJubuški, koja uspješno upravlja Kravicom.

Projektom Heritage REVIVED, koji se sastoji od infrastrukturnih zahvata na obnovi baštine, razvoja novog zajedničkog prekograničnog proizvoda i zajedničke promocije, kao i unaprjeđenja upravljačkih kapaciteta te podizanja svijesti o važnosti obnove baštine u lokalnoj zajednici doprinosi se društvenom i gospodarskom razvoju prekograničnog područja.

Glavni cilj projekta je diverzificirati i promovirati kulturno-turističku ponudu povijesnih gradova Ljubuškoga, Solina i Ulcinja zajedničkom izgradnjom kapaciteta u upravljanju kulturnim turizmom i turizmom doživljaja te uspostavom nove i poboljšanjem postojeće turističke infrastrukture. Specifični cilj je ojačati i diverzificirati turističku ponudu prekograničnom suradnjom te omogućiti bolje upravljanje i održivo korištenje kulturne i prirodne baštine. HERAG i Grad Ljubuški imaju dugogodišnju uspješnu suradnju, na Starom gradu ovo je već treći projekt sufinanciran sredstvima EU koji zajedno provodimo. U budućnosti ćemo nastaviti pripremati, prijavljivati i realizirati ovakve projekte na korist lokalne zajednice – istaknuo je ovom prilikom Radoslav Luburić, ravnatelj JU HERAG.

Vodeći partner je JU Razvojna agencija Županije Zapadnohercegovačke-HERAG, dok su partneri na projektu Grad Ljubuški (BIH), Grad Solin (HR), Županijska uprava za ceste Split (HR), Općina Ulcinj (MNG). Projekt, koji traje od 15. listopada 2020. do 14. listopada 2022. godine, vrijedan je 1.965.441,19 EUR, od čega se 1.670.625,00 EUR financira ERDF i IPA II fondovima Europske unije.

.

Kategorija: Novosti
Datum objave: 26.07.2022.
Skip to content