Upriličena izložba “Automobili”

Izložbom “Automobili” nastavljeno je obilježavanje Dana Grada Ljubuškog.

Kolekcionar Viktor Grbavac u nedjelju večer u zgradi Gradske uprave upriličio je izložbu malih automobila – njih oko 100, izrađenih u mjerilu 1:18 iz svoje rijetke i vrijedne zbirke. Predstavljeni su primjerci najpopularnijih automobila od 1930.-ih godina pa do danas, različitih godišta i modela, a među njima se našao i poneki tenk.

Izložba je podijeljena u tri dijela, a osim malih automobila, Grbavac je izložio i veliki broj razglednica s motivima raznih automobila iz različitih gradova te registarske pločice.

– Ovo je moja četvrta izložba. Koliko god bježali od teme automobila, budući da je neki smatraju dječjom, ona se opet nametala da je ovdje postavimo, da pokažemo ono što nekako svi pomalo volimo od dječjeg vremena. Svi ti modeli su kupovani, skupljani, mijenjani na osnovu želje i volje da se prikupi nešto što se u stvarnosti teško može prikupiti – rekao je Viktor Grbavac.

Izložbu je svečano otvorio Jure Zelić, zaljubljenik u oldtimere, kolekcionar starih motornih vozila, koji je skupa s kolegama iz Oldtimer kluba “Ero” ovom prilikom ispred zgrade Gradske uprave izložio 10-ak atraktivnih limenih ljubimaca.

U obraćanju, nazočne je podsjetio na ulogu Ljubuškog u svijetu automobila u 70-im i 80-godinama prošlog stoljeća i kupovnim navikama žitelja.

Imamo puno razloga da se podsjetimo na vremena početka upotrebe automobila na našim prostorima. 70-ih godina Ljubuški je bio sjedište generalnog distributera i servisera Scanije i ovdje su dolazili iz svih krajeva Jugoslavije na popravke automobila – rekao je te se osvrnuo na tradiciju žitelja ljubuškog sela Vojnići kojima je već pola stoljeća Mercedes prvi izbor prilikom kupovine automobila, o čemu je svojevremeno prikazana reportaža na HRT-u u emisiji “Živa istina”.

U 70-im i 80-godinama svake godine u Vojniće je dolazilo 15 do 20 automobila, što luksuznih što teretnih, a za jednog Mercedesa tad su se mogle kupiti dvije Zastave. Uvijek smo bili u korak sa Europom i uvijek smo htjeli najbolje. Imamo puno razloga da se sjetimo ljudi koji su to započeli te koji su te automobile održavali, jer danas ovdje imamo vrhunske majstore u radionicama – istaknuo je Jure Zelić.

Ova izložba je pobudila veliko zanimanje Ljubušaka, kako djece tako i starijih koje je podsjetila na prošla vremena.

Kategorija: Novosti
Datum objave: 21.02.2022.
Skip to content