U Ljubuškom potpisani ugovori za programe i projekte Hrvata u BiH vrijedni 32,5 milijuna kuna

Ugovori o dodjeli sredstava za financiranje programa i projekata od interesa za hrvatski narod u BiH potpisani su u srijedu u Ljubuškom.

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske potpisao je s pravnim osobama/nositeljima programa i projekata ugovore o financijskoj potpori za provedbu odobrenih programa/projekata iz područja obrazovanja i znanosti, kulture, zdravstva, poljoprivrednih i ostalih područja ukupne vrijednosti 32.500.000 kuna.

Brojne goste i uzvanike u Kulturnom centru dočekali su državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas i gradonačelnik Grada Ljubuškog Vedran Markotić.

Svečanost potpisivanja ugovora su glazbenim izvedbama obogatili polaznici glazbene škole u Livnu i dječja folklorna skupina KUD ‘Seljačka sloga’ Trebižat Čapljina, koja je izvela tradicionalne napjeve i igre, a u realizaciji RTV Herceg-Bosne prikazana je i video reportaža o projektima koji su dobili potporu za 2022. godinu.

Uzvanike su darovali polaznici Edukacijsko-rehabilitacijskog centra „Sveti Josip Rsdnik“ iz Čitluka i Edukacijsko-rehabilitacijskog centra za djecu, mlade i osobe s poteškoćama u razvoju iz Ljubuškog ručno izrađenim darovima za ovu prigodu.

U ime dobitnika potpore za 2022. godine zahvalu je iskazao dopredsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke i ministar financija te član Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan RH Toni Kraljević, koji je kazao kako riječ „djela“ najbolje oslikava odnos hrvatske vlade prema Hrvatima Bosne i Hercegovine.

Ovdje u Hercegovom Ljubuškom kazati ću jednu toplu i prkosnu riječ, a to je riječ „Bosna“. Bosna je kolijevka hrvatstva. Hrvati Bosne i Hercegovine će uspjeti onoliko koliko uspiju Hrvati središnje Bosne, koliko uspiju Hrvati Bosne, a hrvatska država, koliko god da to pretenciozno zvučalo, će uspjeti onoliko koliko uspiju Hrvati Bosne i Hercegovine. Ova hrvatska vlada, vlada Andreja Plenkovića, jasno djelima dokazuje kako je itekako svjesna te činjenice – ustvrdio je Kraljević.

Pozdrave okupljenima uputili su državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas, ministrica poljoprivrede i izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske Marija Vučković te zastupnica u Parlamentarnoj skupštini BiH i kandidatkinja Hrvatskog narodnog sabora BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Borjana Krišto.

Imam osjećaj da smo više zajedno nego ikad, da smo svi odista jedno, ne samo Hrvati u BiH i Hrvatskoj, nego i Hrvati širom svijeta. To tako i treba biti, mi smo jedan narod. Treba govoriti o suradnji, poštovanju, uvažavanju, o svemu onome što nam je potrebno da bi živjeli onako kako želimo – kazao je Milas.

U 2022. godini potporu je dobilo 148 programa i projekata koji su od posebnog interesa za Hrvate u Bosni i Hercegovini: 11 iz područja zdravstva, 17 iz područja obrazovanja i znanosti, 25 iz područja kulture, 78 iz područja poljoprivrede te 17 programa i projekta iz ostalih područja.

Kategorija: Uncategorized
Datum objave: 31.08.2022.
Skip to content