U Ljubuškom održan 1. Hercegovina Travel Fest

Prvi Hercegovina Travel Fest, prvi festival putopisa u BiH, održan je u Ljubuškom. U trodnevnom programu, koji se održavao u Kulturnom centru, publika je uživala u veoma zanimljivom sadržaju.

Život je jedno veliko putovanje! Svijet je knjiga, oni koji ne putuju vide samo prvu stranicu. Mi smo tu da Vam otvorimo tu knjigu kroz razne sadržaje u putopisna predavanja. Hercegovina Travel fest bit će još jedan događaj koji će obogatiti život našeg grada – rekao je na otvaranju festivala Mladen Bebek, direktor Turističke zajednice Grada Ljubuškog i zahvalio svima koji su radili na organizaciji događaja i sponzorima festivala.

Prve večeri nastupio je Davor Rostuhar, hrvatski putopisac, fotograf i pustolov, prvi Hrvat koji je prepješačio 1200 km i s obale Antartike došao na Južni pol. Publici je prikazan njegov dokumentarni film „Ljubav oko svijeta“, kojeg je radio sa suprugom Anđelom.

Jurica Galić, Ivan Kapović i Robert Dacešin bili su gosti druge večeri festivala. Galić je publiku upoznao sa svojim putovanjem u Egipat, od piramida i hramova do Kopta i „Grada mrtvih“. Ivan Kapović iz Opuzena je govorio o putovanju biciklima s juga Afrike do Kilimanjara, a Dacešin o tome kako putovati i pri tome zarađivati te je prikazao i kratki film “Zašto Bosna i Hercegovina može biti BROJ 1 destinacija na SVIJETU?“.

Posljednji dan festivala bio je rezerviran za Putoholičare i poznatog televizijskog novinara Gorana Milića. Iva Mihalic Krčmar, koja s mužem vodi popularni blog Putoholičari, publici je u prepunom Kulturnom centru predstavila Uskršnje otoke i Atacama pustinju koji su bili među odredištima njihovih putovanja.

Iznimna mi je čast što smo pozvani na ovaj festival. Jako mi je drago da je u ovako malom mjestu kao što je Ljubuški događa nešto ovako veliko. Bilo nam je super, danas smo prošli po Ljubuškom i saznali što se nudi. Predavanja su bila odlična, organizacija više nego odlična i nadam se da se vidimo sljedeće godine – izjavila je Mihalic nakon predavanja.

Milić je u izlaganju govorio o različitostima načina življenja među kulturama na primjerima Balkanaca, Amerikanaca, Japanaca, Skandinavaca itd.
Na koncu je održana i panel rasprava svih sudionika festivala koju je vodio ljubuški putopisac Slobodan Tomić, koji je uz organizatora Turističku zajednicu Grada Ljubuškog zaslužan za održavanje festivala.

Meni je srce puno kad napokon mogu reći da je Ljubuški epicentar svijeta. Ovo je samo jedan u nizu festivala koje planiramo svake godine. Cilj je da približimo putovanje ljudima, da vide da je putovati lakše nego što misle – kazao je Tomić.

Dvoje sretnih dobitnika nagrađeno je putovanjem na europsku destinaciju po želji, čiji je sponzor Turkish Airlines. Nagrađeni su i učenici osnovnih škola koji su radili radove na temu putovanja, a nagrade je uručio gradonačelnik Vedran Markotić.

Kategorija: Uncategorized
Datum objave: 08.05.2022.
Skip to content