Svim ljubuškim maturantima Grad uplaćuje po 300 KM

Prvi put svim ljubuškim maturantima bit će isplaćeno po 300 konvertibilnih maraka, piše Večernji list BiH.

Na inicijativu gradonačelnika Vedrana Markotića, pripremljen je prijedlog odluke o dodjeli jednokratnih financijskih potpora maturantima Grada Ljubuškog za školsku godinu 2022./2023. On će se naći pred vijećnicima na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća te se očekuje njegovo usvajanje.

Grad uz maturante

Kako se navodi u prijedlogu odluke, pravo na potporu imaju maturanti koji kumulativno ispunjavaju sljedeće uvjete: imaju prebivalište i žive na području Grada Ljubuškog, učenici su završnih razreda srednje škole, odnosno imaju mature u školskoj godini 2022./2023.

Kako bi ostvarili pravo na isplatu potpore, maturanti su dužni: ako pohađaju srednje škole na području Grada Ljubuškog, nalaziti se na popisu maturanata koje su sastavili ravnatelji srednjih škola s područja Grada Ljubuškog te u ostavljenom roku dostaviti broj žiro-računa na koji će se izvršiti uplata potpore. Ako pohađaju srednje škole u drugim općinama/gradovima, dostaviti potvrdu srednje škole da su učenici završnog razreda srednje škole u školskoj godini 2022./2023., presliku CIPS-ove osobne iskaznice i broja žiro-računa na koji će se izvršiti isplata potpore – navedeno je u prijedlogu odluke.

Prema riječima gradonačelnika Markotića, cilj donošenja ove odluke je pomoći roditeljima maturanata jer je ovo razdoblje za njih posebno financijski iscrpljujuće.

Maturalne zabave za škole s područja Grada Ljubuškog održavaju se 20. i 21. svibnja te će do tada svim maturantima koji ispunjavaju uvjete navedene u odluci novac biti isplaćen – potvrdio je Markotić, poželjevši maturantima sreću u nastavku školovanja. Poručio im je da njihov Grad stoji uz njih te da će im, kroz razne mjere od kojih su neke već u primjeni, nastojati pomoći i u idućem životnom razdoblju. Inače, donošenjem ove odluke Grad Ljubuški još jednom potvrđuje svoju opredijeljenost stvaranja boljih uvjeta života za obitelji i mlade kroz kontinuitet provedbe demografskih mjera.

Podsjetimo, ovo je jedina jedinica lokalne samouprave koja kroz jednokratne pomoći od 500 KM godišnje potpomaže sve studente – od brucoša do onih završnih godina. Grad nagrađuje i sve dobitnike Dekanovih i Rektorovih nagrada. Jedna od mjera je i subvencioniranje izgradnje/kupnje prve stambene nekretnine za mlade bračne parove.

Pomoć i drugima

Pravo na ovu potporu ostvarilo je 25 parova koji su se tijekom prošle godine upustili u rješavanje stambenog pitanja, a sredstva su planirana i u proračunu za ovu godinu. Također, ovo je grad čiji predškolci imaju najjeftiniju uslugu predškolskog odgoja u gradskom vrtiću, a već godinama se iz gradskog proračuna sufinancira i rad privatnih vrtića. Drugu godinu zaredom ljubuške osnovce prvog dana nastave na klupama su dočekale bilježnice i pribor, a Županija Zapadnohercegovačka je prva u Federaciji svim učenicima osnovnih škola osigurala besplatne udžbenike. Zahvaljujući sinergiji općina i gradova s Vladom ŽZH svi učenici osnovnih i srednjih škola na području ove županije imaju besplatan prijevoz.

Grad nije zaboravio ni umirovljenike. Naime, odlukom o isplati jednokratne novčane pomoći umirovljenicima koji primaju najniže mirovine za božićne blagdane isplaćeno je 200.000 KM iz gradskog proračuna, a sredstva su planirana i za ovu godinu. A mjera koja je svakako jedinstvena na području regije, a koja se, među ostalim, primjenjuje i na području ovog grada, donesena je usvajanjem Zakona o zaštiti obitelji s djecom. Njegovim usvajanjem Županija Zapadnohercegovačka jamči 500 KM mjesečno obiteljima za svako treće i sljedeće dijete do 7. godine života.

Marija Medić Bošnjak / Večernji list

Kategorija: Novosti
Datum objave: 04.05.2023.
Skip to content