Svečanom sjednicom Gradskog vijeća obilježen Dan Grada Ljubuškog

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća Ljubuški, u nazočnosti brojnih gostiju, političkih osoba sa svih razina vlasti u BiH i Hrvatskoj te uzvanika iz kulturnog, vjerskog i društvenog života završena je ovogodišnja proslava Dana Grada Ljubuškog.

Okupljenima se, nakon izvođenja himne Bosne i Hercegovine i hrvatske himne „Lijepa naša domovino“ te minute šutnje za poginule branitelje Domovinskog rata, obratio predsjednik Gradskog vijeća Tihomir Kvesić koji je uputio pozdravne riječi nazočnima, osvrnuo se na povijest Ljubuškog i rad Gradskog vijeća, a zatim je uslijedila videoprojekcija izvješća o radu u protekloj godini i obraćanje gradonačelnika Vedrana Markotića.

Iako se kroz svoj rad i odluke Gradskog vijeća trudimo pokrivati sve sfere – od infrastrukture do poboljšanja turističkih sadržaja, olakšavanja poslovanja gospodarstvenicima, poticanja poljoprivredne proizvodnje… moram naglasiti kako je već neko vrijeme naš fokus, kao i fokus Županije Zapadnohercegovačke demografija, što nas u mnogočemu usmjerava kada je u pitanja izrada i raspodjela Proračuna. Trudimo se što više sredstava usmjeriti za pomoć obiteljima s djecom, kako kroz konkretne novčane pomoći i poticaje (opremanje novorođene djece, jednokratne novčane pomoći studentima…), tako i raznim subvencijama poput prijevoza učenika ili rada vrtića. Ponosan sam što se u vrlo kratkom vremenu pokazalo da sve ove mjere itekako imaju smisla, što je evidentno kroz službene statističke podatke o pozitivnom priradnom priraštaju u ŽZH tijekom prošle godine. Ipak, svjesni smo da je sve navedeno možda tek početak stvaranja Ljubuškog – grada prijatelja obitelji, te da je potrebno još puno rada i truda kako bismo ostvarili zadane ciljeve. Svjesni smo da itekako ima još prostora za ideje, odluke, zaključke i projekte čijom će realizacijom naš Grad postati ugodnije mjesto za život – rekao je gradonačelnik Markotić.

Potom su se nazočnima obratili gvardijan Franjevačkog samostana sv. Ante na Humcu fra Dario Dodig, ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman, predsjednik Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a BiH Dragan Čović.

Pismenu čestitku je uputio i liječnik i sveučilišni profesor, ekspert iz forenzične genetike i predsjednik znanstvene organizacije International Society of Applied Biological Science (ISABS) Dragan Primorac, porijeklom iz ljubuškog mjesta Kašče.

Na sjednici su uručena javna priznanja Grada Ljubuškog za 2023. godinu. Nagradu za životno djelo dodijeljena je posmrtno fra Boniciju Rupčiću (1910. – 1984.) za požrtvovnost, skromnost i ljubav prema Crkvi i narodu tijekom pedesetšestogodišnjeg redovništva i pedesetogodišnjeg svećeništva. Također, Fra Bonicije je među najzaslužnijima za otkrivanje Rimskog vojnog logora Bigeste na lokalitetu Gračine – Humac. Godišnju nagradu je dobio Hospicij Božanske milosti za izniman doprinosu u utemeljenju i razvoju palijativne skrbi u Hercegovini, holističkom pristupu pacijentu u terminalnoj fazi bolesti te očuvanju dostojanstva na kraju ovozemaljskog života i potpori obiteljima najsiromašnijih i najteže oboljelih osoba. Nagrade su uručili gradonačelnik Vedran Markotić i predsjednik Gradskog vijeća Tihomir Kvesić, a u ime nagrađenih obratio se ravnatelj Doma zdravlja Ljubuški dr. Ivan Landeka.

U glazbenom dijelu nastupio je Stjepan Lach uz pratnju Luke Bubala na glasoviru.

Kategorija: Novosti
Datum objave: 12.02.2024.
Skip to content