Prometnice Mostarska Vrata – Lipno -Hamzići, Teskera – Orahovlje i Ljubuški – Hardomilje dobivaju oznaku regionalnih cesta

Tri ceste na području Grada Ljubuškog umjesto statusa lokalnih uskoro će dobiti oznaku regionalnih.

Riječ je o prometnicama Mostarska Vrata-Lipno-Hamzići, zatim lokalnoj cesti Teskera-Orahovlje, te lokalnoj cesti križanje M17.4 (Ljubuški) i ul.Sv Leopolda Mandića-Hardomilje.

Riječ je o najprometnijim lokalnim prometnicama na području ovog grada koje stoga zahtijevaju češće i zahtjevnije održavanje i zaštitu, a za neke je planirana i potpuna rekonstrukcija.

Odluci o prekategorizaciji koju je na ovotjednoj sjednici usvojila Vlada Federacije BiH,prethodila je Odluka o prijedlogu Odluke o razvrstavanju javnih cesta na području Županije Zapadnohercegovačke, a koju je izradilo Povjerenstvo za izradu prijedloga Odluke o razvrstavanju javnih cesta na području Županije Zapadnohercegovačke imenovano rješenjem Ministarstva gospodarstva ŽZH.

„Drago mi je da je dugogodišnji napor za prekategorizaciju ovih iznimno bitnih prometnica za Ljubuški konačno urodio plodom i da su one od jučer regionalne ceste“, kazao je dopredsjednik Vlade ŽZH i ministar financija Toni Kraljević koji je bio članom Povjerenstva za izradu prijedloga Odluke o razvrstavanju javnih cesta na području Županije Zapadnohercegovačke.

Kako ne bi bilo smetnji da ŽZH odmah po prekategorizaciji preuzme održavanje navedenih prometnica Vlada Županije Zapadnohercegovačke je na jednoj od proteklih sjednica zadužila Javnu ustanovu Ceste Županije Zapadnohercegovačke da Planom i Programom održavanja i zaštite, rekonstrukcije,izgradnje i obnove cesta u 2021. godini između ostaloga obuhvati i prometnice Mostarska Vrata-Lipno-Hamzići, zatim lokalnoj cesti Teskera-Orahovlje, te lokalnoj cesti križanje M17.4 (Ljubuški) i ul.Sv Leopolda Mandića-Hardomilje.

Inače, prema podatcima dokumenta „Strategija razvoja općine Posušje 2014-2023.“ Županija Zapadnohercegovačka ima ukupno 1.362 kilometara četvornih prometnica, od čega 107 spada u magistralne puteve čije je održavanje u nadležnosti Federacije BiH, 148 kilometara četvornih je regionalnih cesta o kojima brine županijska uprava za ceste, dok su sve ostalo lokalni putevi za čije su održavanje nadležne jedinice lokalne samouprave.

Uz navedene tri prometnice u Ljubuškom Odlukom Vlade FBiH još je pet prometnica na području ŽZH dobilo status regionalnih.

Kategorija: Novosti
Datum objave: 03.06.2021.
Skip to content