Predstavljen projekt HeritageREVIVED: Najveće ulaganje u obnovu kulturno-povijesne baštine u Ljubuškom

Slijedi izgradnja i opremanje interpretacijskog centra na rimskom vojnom logoru na Gračinama te konzervatorsko-restauratorski radovi na Starom gradu Ljubuški

U Ljubuškom je održano predstavljanje INTERREG IPA projekta HeritageREVIVED koji je usmjeren na rješavanje zajedničkog prekograničnog izazova Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Crne Gore, a odnosi se na integraciju arheoloških lokaliteta koji se nalaze na perifernim dijelovima gradova u ponudu održivog kulturnog turizma temeljenog na dobrom upravljanju i autentičnim doživljajima posjetitelja. Projektne aktivnosti obuhvaćaju izgradnju i opremanje interpretacijskog centra na rimskom vojnom logoru na Gračinama, konzervatorsko-restauratorske radove na Starom gradu Ljubuški, osuvremenjavanje izložbenog postava muzeja u Ulcinju, omogućavanje pristupa lokalitetu Rižinice u Solinu, izradu VR modela Rižinica, Gračina, Shasa i ulcinjskog muzeja kao zajedničkog proizvoda te prezentaciju i promociju svih lokaliteta i projekta kroz zajedničku medijsku kampanju.

Vrijednost projekta je 1.965.441,19 EUR, od čega 85% iznosi sufinanciranje EU kroz INTERREG IPA program prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina- Crna Gora 2014. – 2020. Vodeći partner je JU Razvojna agencija Županije Zapadnohercegovačke HERAG, dok su projektni partneri: Grad Ljubuški (Bosna i Hercegovina), Grad Solin (Republika Hrvatska), Županijska uprava za ceste Split (Republika Hrvatska) te Općina Ulcinj (Crna Gora).

HERAG-u i Gradu Ljubuškom ovo je četvrti projekt prekogranične suradnje usmjeren na obnovu i prezentaciju kulturne baštine. Kroz Theme Medieval, Connecting Separated i Fort Net započeto je s istraživanjima i radovima na Starom gradu Ljubuškom i rimskom vojnom logoru na Gračinama, a projekt Heritage REVIVED financijski je najveći i najvažniji EU projekt ulaganja u ove lokalitete dosad.

„Njime ćemo napraviti najvidljivije iskorake u prezentaciji rimskog vojnog logora na Gračinama koji će dobiti prvi in situ posjetiteljski centar u čitavoj Hercegovini. Sjetimo se da je do prije pet-šest godina bio nedostupan i nepoznat i nama koji tu živimo, a kamo li našim posjetiteljima. Ovo je i najveće ulaganje u fizičku obnovu Starog grada Ljubuškog koji kroz konzervatorsko-restauratorske radove dobiva svoje stare konture i koji predstavlja naš najveći kulturno-turistički resurs. Čeka nas još mnogo posla, ali ponosni smo na sve ono što smo u suradnji s Gradom Ljubuškim napravili u zadnjih šest godina“, rekao je Radoslav Luburić, ravnatelj Javne ustanove Razvojne agencije županije Zapadnohercegovačke te dodao:

„Kroz HeritageREVIVED planiramo i niz edukacija za djecu i stručnjake iz područja kulturne baštine i turizma kako bismo razvili brigu za baštinu i njome upravljali na način koji pomiruje očuvanje i turistički razvoj. Dogodine ćemo u Ljubuškom organizirati i regionalnu konferenciju na temu upravljanja baštinom i turizma doživljaja na koju ćemo pozvati najbolje stručnjake“, istaknuo je Luburić.

Inače, ovo je drugi projekt na kojem surađuju HERAG i Grad Solin .

„Riječ je o projektu koje ima veliko simboličko značenje za Solin, ali i za cijelu Hrvatsku i povijest naše zemlje. Naime, samostan iz 9. stoljeća na Rižinicama je mjesto gdje se prvi put spominje hrvatsko ime. Do sad nije bio pristupačan, a ovime ćemo osigurati prilaz lokalitetu i samim time njegovu bolju prezentaciju. Nama u Solinu je baština iznimno važna i zahvaljujući europskim projektima kao što je ovaj, imamo priliku valorizirati je. Hvala Županijskoj upravi za ceste što sudjeluje u projektu i što će izgraditi pristup, odnosno odmorište, hvala Gradu Ljubuškom i agenciji HERAG s kojima nam je ovo drugi projekt prekogranične suradnje i već smo uspostavili kvalitetan partnerski odnos, te hvala općini Ulcinj“, rekao je zamjenik gradonačelnika Grada Solina Ivica Rakušić.

Na važnost projekta u smislu budućih zajedničkih suradnji osvrnuo se i projektni partner iz Crne Gore.

„Ovaj projekt veoma je značajan za nas sve jer otvara potencijal za buduće zajedničke projekte, pogotovo kad znamo zajedničke europske aspiracije. Bit će to velik doprinos promociji najvažnijih lokaliteta baštine u našoj općini, Muzeja i Shasa, te će doprinijeti razvoju kulturnog i prirodnog turizma. Veselimo se suradnji i u drugim programima“, rekao je Artan Cobi, predstavnik općine Ulcinj.

Ovom prilikom predstavljene su i projektne intervencije u Ljubuškom.

„Značajne infrastrukturalne intervencije provodit će se na dva arheološka nalazišta. U tijeku je proces konzervatorsko-restauratorskih radova na obnovi središnjeg palasa, popularno zvane kule Herceguše, branič kule i dijela jugoistočnih perimetralnih bedema. Po završetku obnove biti će dodano i stubište s platformom na vrhu branič kule kao prva intervencija na prezentaciji lokaliteta. Kad se tiče rimskog vojnog logora na Gračinama, planirana je rekonstrukcija modernog objekta u neposrednoj blizini koji će imati ulogu posjetiteljskog centra. Objekt će imati kapacitet tri arheološke zbirke, in situ materijala s obližnjeg vojnog logora, fizičke makete rekonstrukcije, 3D virtualnu realnost, rekonstrukciju sustava podnog grijanja i drugo. Druga zbirka će prezentirati replike rimske vojne opreme koji su analogni lokalitetu na Gračinama. Posljednja zbirka će biti smještena u podrumskim prostorijama, a sadržavat će materijal arheoloških nalazišta iz različitih povijesnih razdoblja, koji je prikupljen tijekom istraživanje na širem prostoru Ljubuškog kraja“, rekao je Mirko Rašić, stručni suradnik na projektu, arheolog.

O značaju projekta govorio je i prvi čovjek grada.

„Već smo puno puta govorili koliko je ovo važno za Ljubuški, da ono što smo naslijedili pokušamo staviti u funkciju. Dovoljno je reći da će se jedan značajan dio ukupnih sredstava uložiti u našu tvrđavu, preko 1,5 mil. KM. Mi sami ne bi bili u prilici to financirati, samo uz pomoć EU, Županije i drugih partnera. Ovime stvaramo novu turističku vrijednost, transfer znanja, ovo je šira priča, ostat će i pisani trag, jedna opće društvena korist. Tvrđava do sada nije bila sigurna za posjetitelje“, kazao je gradonačelnik Ljubuškog Vedran Markotić.

 

Kategorija: Novosti
Datum objave: 17.09.2021.
Skip to content