Predstavljanjem petog izdanja Biliga započelo obilježavanje Dana Grada Ljubuškog

Program obilježavanja Dana Grada Ljubuškog započeo je u utorak predstavljanjem petog godišnjaka Biliga u izdanju udruge Hercegovačka kulturna baština – Bilig. Predstavljanje Biliga je održano u hotelu Bigeste, a nazočnima su ga predstavili prof. mr. sc. Ante Paponja i prof. Viktor Zubac, dok je programom moderirala Ljiljana Herceg.

U vremenu u kojem mi živimo ovaj godišnjak postaje još jedan instrument u borbi za očuvanje naše kulturne baštine, ali i u borbi za očuvanje našeg kulturnog identiteta – kazao je prof. Paponja ustvrdivši kako je naša kulturna baština jedna od tri najvažnije komponente našeg identiteta, pored vjerske i lingvističke komponente.

Posebno je važno baviti se ovakvim stvarima kojima se udruga bavi zbog nekih vrlo opasnih tendecija koji se javljaju na obzoru naše civilizacije – istaknuo je prof. Paponja.

Prof. Zubac je govorio o književnim temama i jezikoslovlju osvrnuvši se na nekoliko priloga koje je obradio kao i o značaju Biliga za očuvanje identiteta.

Bilo gdje da po svijetu se otisnemo baština ostaje dio nas kao što nam obitelj ostaje oslonac i iz njezina naslijeđa se ne možemo otrgnuti. Zato je i svijest i samosvijest o kulturnoj baštini, materijalnoj i onoj nematerijalnoj, važan putokaz u osobnom razvoju čovjeka, a tako i razvoja cjelovitosti društva. Znati, dakle, odakle dolaziš da bi znao dokle si stigao i kamo si krenuo. Nevelika skupina ljudi okupljena oko udruge Hercegovačka kulturna baština – Bilig se nesumljivo se uputila putem koji ne skreće s pravca s kojeg dolaze – kazao je između ostalog prof. Zubac.

Prisutnima se u ime udruge HKB-Bilig obratio i prof. dr. sc. Ante Čuvalo prigodnim riječima te zahvalio svima koji su podržali rad udruge, a program su glazbeno obogatili polaznici Glazbene škole Ljubuški.

Kategorija: Novosti
Datum objave: 31.01.2024.
Skip to content