Potpora Grada Ljubuškog projektu kućne njege “Niste sami”

U Ljubuškom je nedavno započela provedba projekta kućne njege “Niste sami”, kojom stariji i nemoćni dobivaju prijeko potrebnu skrb i pomoć oko osnovnih životnih potreba.

Nositelj ovog projekta je Centar za socijalni rad Ljubuški, a partneri Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Republike Hrvatske i Grad Ljubuški koji su projekt financijski podržali s 80.000 eura i 40.000 eura. Projekt je podržan i od Federalnog zavoda za zapošljavanje s 48.000 konvertibilnih maraka kroz sufinanciranje zapošljavanja šest stručnih osoba (njegovatelja) te Crvenog križa Ljubuški i Crvenog križa Županije Zapadnohercegovačke, a sastavni dio projekta je i partnerstvo s Domom zdravlja Metković.

Povodom početka ove aktivnosti u zgradi Gradske uprave održan je sastanak na kojem su sudjelovali gradonačelnik Vedran Markotić, predsjednik Gradskog vijeća Tihomir Kvesić, savjetnik gradonačelnika Jure Lauc, ravnatelj Doma zdravlja Metković Vjekoslav Čuvalo, ravnatelj Centra za socijalni rad Ljubuški Viktor Grbavac i medicinski tim Centra za socijalni rad Ljubuški.

Na sastanku su ravnatelji Čuvalo i Grbavac govorili o implementaciji projekta, potvrdili partnerstvo i iskazali namjeru nastavka prekogranične suradnje i povezivanja dvije institucije u pružanju zdravstveno-socijalnih usluga u idućoj godini kroz drugu fazu projekta.

Gradonačelnik Markotić je izrazio zadovoljstvo početkom realizacije projekta kućne njege “Niste sami” kojim se svakodnevnica osoba u potrebi uvelike mijenja na bolje, zahvalio sudionicima projekta, napose njegovateljicama koje svakodnevno ovom plemenitom aktivnošću brinu o najpotrebnijima te istaknuo kako će Grad Ljubuški nastaviti financijski podržavati projekte i provoditi aktivnosti pomoći socijalno ugroženim osobama i osobama treće životne dobi po čemu se već izdvaja o odnosu na većinu drugih jedinica lokalne samouprave, kao što su božićnice umirovljenicima s minimalnim mirovinama te potpora radu pučke kuhinje koja dnevno izdaje obroke starim, nemoćnim i socijalno ugroženim osobama.

Projektom su predviđene kućne posjete prilikom čega osobe imaju pomoć od mjerenja šećera, tlaka i kisika u krvi do pomoći u kućanskim poslovima i opremanja namirnicama iz trgovina. Osnovana su dva tima koja obilaze starije i nemoćne u sve 33 mjesne zajednice. Kako je istaknuto, ovime će kroz godinu dana biti obuhvaćeno 150 korisnika te će se također s jednim vozilom ljubuškog Centra za socijalni rad promovirati projekt i pružati usluge na području Grada Metkovića.

Kategorija: Novosti
Datum objave: 16.02.2024.
Skip to content