Potpisani ugovori: Plantaža vraćena u ruke poljoprivrednika

Ugovore o koncesiji poljoprivrednog zemljišta Grada Ljubuškog, poznatijeg kao Plantaža, u srijedu su potpisali gradonačelnik Vedran Markotić i predstavnici šest ljubuških vinarija koje će uskoro podizati nove nasade vinograda.

Po provedenom natječajnom postupku koncesiju su dobili Vinarija Buntić, Vinogradi Nuić d.o.o., Catena, Vino Milas, JSB i Vinarija Majić d.o.o., a zemljište je podijeljeno na parcele veličine od četiri do šest hektara.

Potpisivanju ugovora nazočili su predsjednik Gradskog vijeća Tihomir Kvesić, dopredsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke i ministar financija Toni Kraljević, ministar MUP-a David Grbavac i predsjednik Skupštine Županije Zapadnohercegovačke Ivan Jelčić.

Gradonačelnik Markotić izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem ugovora i zahvalnost vinarima što su odlučili ulagati u Plantažu, kao i zahvalnost Županiji Zapadnohercegovačkoj koja je svojom odlukom omogućila Gradu Ljubuškom da provede postupak natječaja i dadne zemljište na koncesiju.

– Bilo je šest prijava, sve domaći etablirani ljubuški vinari koji su dali ponude. Mi imamo udrugu vinara koja je, uvjeren sam, najbolja u Bosni i Hercegovini, koja je koordinarala to sa svojim članovima. Nikakvih problema nije bilo, svi koji su aplicirali dobili su od 4 do 6 hektara zemljišta. Mogu im samo poželjeti sreću da tu već dogodine raste loza i da za koju godinu pijemo najbolje vino. Ljubuški je imao najstariju vinariju u Bosni i Hercegovini i ovime se vraćamo na stare staze slave – rekao je gradonačelnik Markotić.

Tako je Plantaža, nakon višegodišnjih zavrzlama, vraćena u ruke poljoprivrednika čime je omogućeno da zapadni ulaz u grad ponovo krase nasadi vinove loze.

Naime, na ovom iznimno kvalitetnom zemljištu ranije se uzgajala vinova loza za potrebe najstarije vinarije u BiH čiji početak djelovanja u Ljubuškom seže još u 1882. godinu. 14 desetljeća kasnije, Grad Ljubuški i domaći vinogradari oživljavaju vinogradarstvo na Plantaži na najmanje trideset godina, koliko je razdoblje trajanja koncesije.

– Veliko mi je zadovoljstvo što danas svjedočimo ovako važnom danu za sve nas vinare, Grad Ljubuški i našu županiju. Današnjim danom ostvaruju se pretpostavke za jednu prekretnicu i povratak velikoj tradiciji ljubuškog vinarstva. Jedno vrijeme nije bilo najbolje za vinare, ali sad smo konačno u prilici da našim radom i novim investicijama preokrenemo tu situaciju i opravdamo sva očekivanja – izjavio je Zdenko Milas, predsjednik Udruge vinogradara i vinara Ljubuški, zahvalivši pri tome predstavnicima Grada Ljubuškog i Županije Zapadnohercegovačke što je cijeli postupak realizacije ovog projekta prošao u najboljem redu.

Vinarima slijedi priprema zemljišta za sadnju.

– Nama predstoji značajna investicija i težak rad, ali ja se nadam da ćemo kroz godinu-dvije ili najdulje tri svjedočiti kako sinergija postiže prave rezultate u našim nastojanjima da Ljubuški vratimo na visoko mjesto ljestvice vinara na ovom i širem području – zaključio je Milas.

Podsjetimo, u listopadu prošle godine Gradsko vijeće je donijelo odluku o pokretanju postupka o dodjeli koncesija za korištenje poljoprivrednog zemljišta na području Grada Ljubuškog.

Odluci Gradskog vijeća prethodila je Odluka Vlade Županije Zapadnohercegovačke o davanju suglasnosti Gradu Ljubuškom za dodjelu koncesije za korištenje poljoprivrednog zemljišta na području grada Ljubuškog. Naime, Županija Zapadnohercegovačka je nositelj prava posjeda zemljišta bivše Hepok vinarije.

– Vinogradarstvo i vinarstvo je naprosito utisnuto u ljubuški DNK. To je jedan od simbola Ljubuškog. Ljubuški je ishodište vinogradarske i vinarske proizvodnje u BiH. To je, osim grad na četiri rijeke koji ima najstariji muzej, grad koji ima i najstariju vinariju u BiH – kazao je dopredsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke i ministar financija Toni Kraljević za čijeg je predsjedanja Općinskim vijećem pokrenuta inicijativa povratka ovog zemljišta, a glavna prepreka su bili imovinsko-pravni odnosi.

– Žalosti da smo proteklih godina bili svjedoci raznoraznih devastacija. S pričom ove Plantaže blisko sam vezan još dok sam bio predsjednik vijeća i zakleli smo se sami sebi da ćemo tu priču dotjerati do kraja na način da se taj prostor privede svrsi i da na Plantaži opet budu najbolja ljubuška vina. To će oplemeniti taj prostor, stvoriti dodanu vrijednost, nova radna mjesta i isto tako krajobrazno oplemeniti ulaz u Ljubuški tako da me kao Ljubušaka i člana županijske Vlade posebno veseli ovaj dan, jer kroz razne sile prethodnih godina se nekako preplovilo da bi se došlo do ove luke ili da bi se, kako sam već jednom rekao, „dite vratilo materi“ – istaknuo je Kraljević.

Kategorija: Novosti
Datum objave: 28.04.2021.
Skip to content