Potpisan ugovor za novih 80 plastenika ljubuškim poljoprivrednicima

351.000 KM vrijedan Ugovor o sufinanciranju nabave plastenika za 80 poljoprivrednih proizvođača potpisan je u petak u zgradi Gradske uprave u Ljubuškom.

Ugovor su potpisali gradonačelnik Grada Ljubuškog Vedran Markotić, ministar gospodarstva Županije Zapadnohercegovačke Dario Sesar, direktor Poljoprivredne zadruge “Plodovi zemlje” Dubravko Vukojević te ranije direktor Ureda za koordinaciju projekata (PCU) pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoporivrede i šumarstva Halil Omanović.

Potpisivanju ugovora su nazočili predsjednik Gradskog vijeća Tihomir Kvesić, dopredsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke i ministar financija Toni Kraljević, predsjednik Skupštine Županije Zapadnohercegovačke Ivan Jelčić i savjetnik gradonačelnika za gospodarski razvoj Davor Vasilj.

25.600m2 nove plasteničke proizvodnje

Riječ je o nastavku projekta RCDP (IFAD), kroz koji će se, uz doprinos Grada Ljubuškog i partnera poljoprivredna proizvodnja osnažiti za 80 novih plastenika tunelskog tipa pojedinačne površine od 320 m2 (40mX8m) i ukupne 25.600m2.

Od ukupne vrijednosti projekta u iznosu od 351.000 KM, Federalno ministarstvo poljoprivrede kroz projekt RCDP (IFAD) sudjeluje s 40% iznosa, a po 20% Grad Ljubuški, Županija Zapadnohercegovačka i korisnici.

Ministar gospodarstva ŽZH Dario Sesar istaknuo je da ovaj projekt daje snažan zamah plasteničkoj proizvodnji u županiji.

– Mi smo do prije dvije godine imali 10 hektara na području Županije Zapadnohercegovačke, a s ovim potpisom podižemo za 2 ipol hektara plasteničku proizvodnju – obrazložio je Sesar pri tome zahvalivši PZ “Plodovi zemlje” na pokrenutoj inicijativi za realizacijom projekta.

Dopredsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke i ministar financija ŽZH Toni Kraljević naglasio je kako Županija Zapadnohercegovačka, kao i Grad Ljubuški, čini sve u determinantama svojih mogućnosti da pruži potporu poljoprivredi onoliko koliko može, a za realizaciju potpisanog projekta će transferirati 70.240 KM, podsjetivši kako je i nedavno Županija Zapadnohercegovačka transferirala nešto više 90.000 KM za rekonstrukciju vodonatapnog kanala Klobuk – Vojnići.

– U ovih proteklih više od godinu dana u ovom pandemijskom kontekstu kad je županija donosila prvi ‘korona zakon’ sa svim nizom mjera koje su olakšale našem gospodarstvu i pomogle realnom sektoru u očuvanju radnih mjesta, nikad nam nije padalo na pamet u tom reduciranju raspodjeli stavki za jedan fenig umanjti poticaj za poljoprivrednu proizvodnju i ruralni razvitak, oni su u istom tom kapacitetu ponovljeni u proračunu 2021. godinu i iznose 1.400.000 KM – rekao je Kraljević te dodao kako će ŽZH nastaviti tim smjerom i pokušati za sljedeću proračunsku godinu dodatno podići izdvajanja za poljoprivredu.

Višestruka korist plastenika

Kroz projekt poljoprivrednici su imali mogućnost da s 20% svojih ulaganja od ukupnog iznosa nabave plastenike, kojima su, osim cijenom, zadovoljni i kvalitetom te u konačnici profitom koji donose.

– Plastenički krumpir se kopao prije 15-ak dana i prodao po 1,5 KM, dok ovaj vanjski još nije za kopanja. S plastenikom je poljoprivrednik siguran u prinose iako je bio i led, dok kod vanjske proizvodnje to nije moguće. U pet godina imali smo četiri elementarne nepogode, stoga su nam nužna ovakva ulaganja – pojasnio je direktor Poljoprivredne zadruge “Plodovi zemlje” Dubravko Vukojević.

Više od 500 ljubuških povrtlara se aktivno bavi poljoprivrednom proizvodnjom i aplicira na poticaje, stoga se u Gradskoj upravi provodi niz aktivnosti s ciljem osnaživanja ove grane gospodarstva.

– Čvrsto smo odlučni u namjeri da pomognemo svim poljoprivrednicima pa tako i povrtlarima. S ovim projektom dobiti ćemo 25.000 m2 novih zaštićenih površina koji će davati raniji prinos, prošle godine smo sufinancirali isti broj novih plastenika tako da smo u godini dana dobili 5 hektara plasteničkih površina. Na ovaj način povećavamo zaštićene površine tako da olakšamo proizvođačima da manje ovise vremenskim uvjetima i omogućujemo im raniji izlazak na tržište – rekao je gradonačelnik Vedran Markotić zahvalivši PZ “Plodovi zemlje“ te Županiji Zapadnohercegovačkoj na potpori.

S ovime završavaju aktivnosti projekta IFAD VII, a Grad Ljubuški će konkurirati i na projekt IFAD VIII.

– Nadamo se da će Grad Ljubuški dobiti novu priliku da sudjeluje. To je projekt koji daje novu vrijednost, gdje se izvode kapitalne investicije, jer na ovaj način konkretno pomažemo našim poljoprivrednicima – zaključio je Markotić.

Kategorija: Novosti
Datum objave: 14.05.2021.
Skip to content