Poruka veleposlanika Sattlera: Kandidatski status je znak da EU vjeruje u BiH

Šef Delegacije EU u BiH i posebni predstavnik EU u BiH, veleposlanik Johann Sattler poručio je  Bosne i Hercegovine da dijeli s njima sreću što je Bosna i Hercegovina dobila kandidatski status za članstvo u EU.

Naveo je da je ujedinjeni u različitosti vodilja i temeljna vrijednost EU i da Bosna i Hercegovina i EU počivaju na istim temeljima – princip “ujedinjeni u različitosti” je naša zajednička vrijednost, snaga i bogatstvo.

Ova zemlja obiluje energijom i talentom. Bilo gdje da krenete u ovoj zemlji, naići ćete na kulturno naslijeđe i prirodne ljepote, uspjehe u oblasti umjetnosti i sporta, inovacije i tradicije – i najvažnije nepokolebljivi duh – izjavio je Sattler.

Dodao je da je kandidatski status znak da EU vjeruje u ovu zemlju i da dijeli naše nade za bolju budućnost – snažnija zaštita ljudskih prava, više povjerenja, djelotvorna borba protiv korupcije, funkcionalne javne institucije, jača ekonomija, bolja zdravstvena zaštita i obrazovanje. Sattler je istaknuo da je to ohrabrenje za sve građane i građanke koji znaju da je put ka EU – put ka boljoj Bosni i Hercegovini, ali je i poruka političkim liderima da okrenu novu stranicu i provedu potrebne reforme koje će donijeti dobro građanima i građankama, a BiH približiti EU.

Znamo da je puno izazova pred nama, ali novi politički zamah je tu. Iskoristimo ga. Vjerujemo u ovu zemlju. Zemlju koja je oduvijek u srcu Europe – naglasio je Sattler, priopćeno je iz Delegacije EU u BiH, prenosi Večernji list.

Kategorija: Novosti
Datum objave: 16.12.2022.
Skip to content