Otvorena izložba portreta žrtava rata “Lično”: Iz Ljubuškog poslane poruke mira i ljubavi

U Gradskoj galeriji u Ljubuškom u srijedu je otvorena izložba portreta žrtava rata “Lično” koja je organizirana u okviru USAID-ovog projekta izgradnje mira PRO-Budućnost u suradnji s Gradom Ljubuškim.

Glavni protagonisti izložbe su žrtve rata, odnosno “heroji mira”, kako većina od njih želi da ih se promatra. Portrete prate i kratke osobne poruke svakog od njih, koje ukazuju na činjenicu da su nam neophodni praštanje i razgovor te da mir nema alternativu.

Ovdje smo se okupili da poslušamo iskustva sudionika koji su prošli logore u teškim vremenima naše prošlosti. Želimo da se to nikad više nikome ne dogodi – poručio je gradonačelnik Vedran Markotić i ponovio kako u Ljubuškom ne postoji suživot, nego da u Ljubuškom postoji život svih stanovnika bez obzira na to kako se tko zove te je zahvalio organizatorima i sudionicima izložbe koji su ispričali svoje emotivne priče iz 90-ih godina tijekom rata.

Gradonačelnik Markotić se osvrnuo na sudjelovanje Grada Ljubuškog u projektu PRO-Budućnost kojim su izvršeni radovi prilikom prošlogodišnje obnove zgrade, dodavši kako je Gradska galerija i otvorena da kroz različite događaje bude mjesto okupljanja i povezivanja svih stanovnika i prijatelja Ljubuškog.

Majda Behrem Stojanov, direktorica projekta PRO-Budućnost je kazala da izložba na ljudski način približava ljudsku tragediju iz prošlog rata.

Svatko od njih 20-ak, koliko ih je okovječeno na fotografijama Velije Hasanbegovića, svoje priče i traume iz nesretnog rata već godinama neumorno dijele sa javnošću, u funkciji izlječenja sebe i nas kao članova društva i kolektiva. Hvala im do neba jer se još uvijek nisu umorili i na sebi svojstven i autentičan način šalju poruku da zlo koje se dogodilo njima ne smije da se dogodi bilo kome – kazala je Behrem Stojanov dodavši kako je Ljubuški grad koji je otvoren za sve i za svaku temu da se o njoj raspravlja.

Poruke mira uputile su i žrtve rata, mirovni aktivisti Janko Samouković iz Višegrada i Krešo Primorac iz Mostara. Oni su nazočnima prenijeli svjedočenja o ratnim stradanjima i kroz osvrt na vlastito iskustvo tijekom zatočeništva poslali poruku o besmislenosti rata i univerzalnoj ljudskoj patnji izazvanoj ratnim stradanjima.

Program je glazbeno obogatila Ana Pehar iz Srednje glazbene škole Ljubuški. Izložba “Lično” bit će otvorena narednih sedam dana.

Kategorija: Novosti
Datum objave: 21.06.2023.
Skip to content