Otvorena Gradska galerija Ljubuški i izložba slika Hame Ibrulja

Svečano otvorenje Gradske galerije Ljubuški upriličeno je u nedjelju večer.

Presijecanjem vrpce galeriju su svečano otvorili gradonačelnik Vedran Markotić i državni tajnik Središnjeg državnog ureda Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, a blagoslovio ju je humački gvardijan fra Dario Dodig.

Time je vrijedna povijesna građevina u središtu grada, koja je donedavno bila u ruševnom stanju, dobila novu svrhu – gradske galerije koja će služiti za likovne izložbe i druge kulturne događaje.

Ljubuški nije samo prekrasna priroda i dobri ljudi, Ljubuški su i vrhunski umjetnici, vrhunski slikari, kipari, grafičari, pjesnici… Svima njima večeras predajemo ovu prekrasnu zgradu Gradske galerije da u njoj rade, stvaraju, izlažu i da budu na ponos svima nama i našem prekrasnom Ljubuškom – poručio je gradonačelnik Markotić i zahvalio Vladi Županije Zapadnohercegovačke, USAID-u i Uredu za Hrvate izvan RH koji su pomogli obnovu zgrade građene prije Prvog svjetskog rata

Ova prelijepa zgrada Gradske galerije doista nam je svima na ponos. Ona je najbolji pokazatelj suradnje pripadnika istog naroda, suradnje Vlade Republike Hrvatske i Grada Ljubuškog. Želim čestitati gradonačelniku Markotiću i njegovom timu i na ovoj inicijativi, koji doista u svemu što rade daju rezultate. Vjerujem da će ova zgrada biti središte bogate kulture ovog kraja, ne samo kulture koja je stala i otišla iza nas, nego kulture koja je u funkciji razvijanja, kulture koja daje suvremenost, kulture koja privlači mladost – rekao je državni tajnik Središnjeg državnog ureda Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas.

Po otvaranju galerije uslijedila je izložba slika “Ljubuški obojen bojama ljubavi i sjete” akademskog slikara Hame Ibrulja.

O stvaralaštvu Ljubušaka Hame Ibrulja govorio je novinar i književnik Dragan Marjanović, a izložbu je svečano otvorio Zlatan Lukenda.

Večer su svojim nastupom uljepšali učenici Osnovne i Srednje glazbene škole Ljubuški uz klavirsku pratnju prof. Nadira Hošića.

Kategorija: Novosti
Datum objave: 19.02.2023.
Skip to content