Otkriven spomenik pripadnicima skupine Feniks ’72 i obilježena 30. godišnjica pogibije Ludviga Pavlovića

Spomenik pripadnicima Skupine Feniks ’72 (Bugojanska skupina) svečano je otkriven i blagoslovljen u subotu u Ljubuškom, na 30. godišnjicu pogibije Ludviga Pavlovića, najmlađeg pripadnika ove skupine koju su činili domoljubi organizirani u Hrvatskom revolucionarnom bratstvu čiji je cilj bio oslobođenje Hrvatske od Jugoslavije.

Od devetnaest pripadnika Skupine Feniks ’72 dvojica su bila s područja Grada Ljubuškog – Pavao Vegar iz Vašarovića i Ludvig Pavlović iz Vitine.

Vegar je poginuo 21. srpnja 1972. u Trnbusima kod Blata na Cetini.

Pavlović je 24. srpnja 1972. zarobljen u Pribiću kod Livna te ga je Vojni sud u Sarajevu osudio na kaznu smrti strijeljanjem, koja mu je potom pretvorena u dvadesetogodišnju robiju. Nakon izdržane kazne odmah se priključio dragovoljačkim postrojbama u Hercegovini te je poginuo 18. rujna 1991. godine.

Treća žrtva bio je Ante Miličević iz Radišića koji je bio vanjski član Skupine Feniks ’72. Nakon što je otkriven, uhićen je u Dubrovniku i doveden u zatvor u Mostaru, gdje mu se izgubio svaki trag – likvidiran je bez suđenja na nepoznatom mjestu.

Spomenik su svečano otkrili Ludvigov sin Ludvig Pavlović i Mirko Vegar, nećak Pavla Vegara, dok je spomenik blagoslovio humački gvardijan fra Dario Dodig.

Spomen obilježje rad je akademskog kipara Zdenka Galića.

O akciji Feniks ’72 i o tome kako je djelovala na Hrvate u Australiji i sve one koji su težili slobodi govorio je Ivan Butković ispred Hrvatske uzdanice koja je zajedno s Gradom Ljubuškim organizirala svečanost.

Svečanosti su, uz članove obitelji stradalih pripadnika Bugojanske skupine, predstavnike Grada Ljubuškog predvođene gradonačelnikom Vedranom Markotićem i predsjednikom Gradskog vijeća Tihomirom Kvesićem, i članove udruge Hrvatska uzdanica, nazočili i predstavnici Županije Zapadnohercegovačke, na čelu s predsjednikom Skupštine Ivanom Jelčićem, dopredsjednik Vlade ŽZH i ministar financija Toni Kraljević, županijski ministar unutarnjih poslova David Grbavac i ministar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Mladen Begić, pripadnici PPN Ludvig Pavlović, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici Hrvatskog društva političkih zatvorenika, predstavnici udruge Hrvati Australije, rodbina i prijatelji, koji su položili vijence i zapalili svijeće.

Prije otkrivanja spomenika obilježena je 30. godišnjica pogibije Ludviga Pavlovića.

Sveta misa zadušnica služena je u crkvi u Vitini, nakon čega je uslijedilo polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod poprsja Ludviga Pavlovića – Lutka u parku u Vitini i na mjesnom groblju, a zatim i u Studenim Vrilima, zajedno s predstavnicima Općine Posušje predvođenih načelnikom Antom Begićem, položili su vijence, upalili svijeće i odali počast pred spomen obilježjom gdje je pronađeno Ludvigovo tijelo.

Kategorija: Novosti
Datum objave: 18.09.2021.
Skip to content