Objavljeni preliminarni rezultati financijske pomoći za obrtnike

Federalno ministarsto razvoja, poduzetništva i obrta objavilo je 10. studenog Preliminarnu listu korisnika gdje su dostupni podaci o svim obrtima i ostalim samostalnim djelatnostima koji ispunjavaju, kao i onim koji ne ispunjavanju uvjete za dobivanje financijske pomoći.

Na listi se nalazi 18.100 obrtnika koji su ispunili uvjete definirane Uredbom o mjerama financijske pomoći obrtima i ostalim samostalnim djelatnostima u Federaciji BiH, a sve na osnovu službenih evidencija Porezne uprave FBiH.

“U roku od 15 dana od dana objave Preliminarne liste korisnika, obrti i ostale samostalne djelatnosti, koji nisu suglasni s objavljenim podacima mogu se obratiti Poreznoj upravi Federacije BiH zbog eventualnih provjera, korekcija i konačnog ažuriranja podataka“, navode iz ministarstva.

Također, obrti i ostale samostalne djelatnosti koji ne žele da prime financijsku pomoć u skladu sa gore navedenom Uredbom, imaju mogućnost da pismeno obavijeste Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta u roku od 15 dana o istom.

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta će nakon isteka roka od 15 dana objaviti Potencijalnu listu korisnika financijske pomoći u skladu sa ovom Uredbom, na osnovu ažuriranih podataka iz službenih evidencija Porezne uprave Federacije BiH.

Protekom roka za podnošenje prigovora od 8 dana od dana objave Potencijalne liste korisnika, Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta će objaviti Konačnu listu korisnika financijske pomoći u skladu sa ovom Uredbom.

Isplata sredstava financijske pomoći izvršiti će se najkasnije do 31.01.2022.godine.

Korisnici financijske pomoći će koristiti sredstva kao refundaciju već isplaćenog dijela bruto plata za uposlene odnosno dijela doprinosa koji se obračunavaju na propisanu osnovicu za obračun doprinosa za vlasnike za razdoblje od 01.08.2020. godine do 31.07.2021. godine, a rezultati odnosno efekti financijske pomoći obrtima i ostalim samostalnim djelatnostima će biti predstavljeni u okviru konačnog izvještaja o dodijeljenoj financijskoj pomoći s analizom učinka iste.

Uredbom za ove namjene osiguran je iznos od 60 milijuna KM, a financijska sredstva za provedbu ove uredbe su osigurana u Proračunu FBiH za 2021. godinu na razdjelu Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta.

Ukupan iznos financijske pomoći po jednom korisniku za obrte i ostale samostalne djelatnosti po ovoj uredbi iznosi maksimalno 30.000 KM.

Cilj dodjele financijske pomoći obrtima i ostalim samostalnim djelatnostima u Federaciji BiH je opstanak obrta i ostalih samostalnih djelatnosti, očuvanje radnih mjesta i osiguranje podrške likvidnosti u svrhu ublažavanja negativnih posljedica pandemije COVID-19.

PRELIMINARNU LISTU POGLEDAJTE OVDJE

Da biste provjerili nalazi li se vaš obrtna preliminarnoj listi korisnika financijske pomoći potrebno je da unesete puni JIB.

Akta.ba

Kategorija: Novosti
Datum objave: 12.11.2021.
Skip to content