Obilježena 30. godišnjica pogibije ljubuških branitelja na Krivodolu

U sjećanje na petoricu hrvatskih branitelja iz Ljubuškog – Nedjeljka Bandura, Žarka Milićevića, Slavka Macana, Ante Tolića i Adisa Mujanovića koji su 23. svibnja 1992. godine stradali na Krivodolu kod Mostar, u nedjelju i ponedjeljak upriličeno je obilježavanje 30. godišnjice njihove pogibije.

Program obilježavanja započeo je u subotu na na Trgu dr. Franje Tuđmana gdje su vijenac u ime obitelji poginulih branitelja položila djeca poginulih Deni Milićević i Adrijan Bandur te su svijeće zapalili članovi obitelji, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Ljubuškog, predstavnici Grada Ljubuškog i predstavnici Vlade i Skupštine ŽZH te suborci i prijatelji, dok je prigodnu molitvu izmolio humački gvardijan fra Dario Dodig.

Potom je u Kulturnom centru održana večer sjećanja, koja je započela uz himnu u izvedbi klape Benedictus. Nakon minute šutnje, pročitani su životopisi stradalih.

Sloboda je predragocjen dar u čijim blagodatima uživamo svakodnevno, danas ćemo razmišljati o cijeni kojom smo ju platili – najavila je voditeljica istaknuvši kako su se okupili u spomen mladića koji su prije 30 godina izgubili sve ono što je trebalo doći, priliku biti muževi, očevi, djedovi…

Prvak Drame HNK Mostar Robert Pehar pročitao je emotivni tekst posvećen ljubuškim braniteljima književnice i sudionice Domovinskog rata Anite Martinac, koji je nazočne branitelje vratio u svibanj 1995.

Na koncu večeri prikazan je isječak filma “Otrgnuto od zaborava – Ratnici“, u kojem su prikazane neke od sačuvanih snimaka ljubuških branitelja.

Program obilježavanja nastavljen je u ponedjeljak svetom misom zadušnicom u crkvi sv. Ante na Humcu, a potom je uslijedila komemoracija na mjestu pogibije na Krivodolu, gdje su među okupljenima bili i učenici 6. razreda Osnovne škole Marka Marulića Ljubuški.

U ime IV. radiško-probojske satnije, prigodnim riječima u spomen na stradale, obratio se Jozo Marić, jedan od zapovjednika te postrojbe.

Među okupljenima bili su i učenici 6. razreda Osnovne škole Marka Marulića Ljubuški.

Molitvu je izmolio fra Dario Dodig uz župnika župe Kruševo don Marka Šutala i župnika župe Vitina fra Željka Grubišića, a potom je prigodne riječi uz molitvu uputio i efendija Šemsudin Germić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Ljubuški.

Vijence su položili i svijeće upalili članovi obitelji poginulih branitelja, predstavnici Grada Ljubuškog i udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Ljubuškog, suborci IV. radiško-probojske satnije, predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO-a Mostar, predstavnici Vlade i Skupštine ŽZH te Specijalne policije MUP-a ŽZZ.

Kategorija: Novosti
Datum objave: 23.05.2022.
Skip to content