Obilježen Dan branitelja Grada Ljubuškog

Polaganjem vijenca i paljenjem svijeća te svetom misom u nedjelju je obilježen Dan branitelja Grada Ljubuškog.

Na trgu dr. Franje Tuđmana vijenac su položili predsjednik Povjerenstva za pitanje branitelja Domovinskog rata Grada Ljubuškog Ivan Prlić i ratni zapovjednik 4. brigade HVO-a Stjepan Radić Ivica Tomić te predstavnici HVO-a Novi Grad, Ilidža, a potom su svijeće upalili predstavnici Grada Ljubuškog i viših razina vlasti, obitelji poginulih branitelja i članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata, dok je prigodnu molitvu predmolio humački gvardijan i župnik fra Dario Dodig.

Obilježavanje je nastavljeno u Kulturnom centru projekcijom dugometražnog dokumentarnog filma Zidine koji govori o logorima za Hrvate u Domovinskom ratu za koji scenarij potpisuje prof. dr. sc. Ivo Čolak, a režiju Ivo Čolak i Marko Mikulić, pod produkcijom: SIMBOL, Široki Brijeg za Hrvatsku udrugu logoraša Domovinskog rata u BiH.

Potom je u crkvi sv. Ante na Humcu održana sveta misa za sve ubijene fratre, žrtve ratova i poraća, poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata.

Nakon svete mise održan je prigodni program u lapidariju franjevačkog samostana svetog Ante gdje su okupljene pozdravili fra Dario Dodig te predsjednik Povjerenstva za pitanje branitelja Domovinskog rata Grada Ljubuškog Ivan Prlić, koji je pozdravio nazočne među kojima su bili i predstavnici braniteljskih udruga iz Dubrovnika, Novog Grada, Ilidže, Vukovara, Omiša…

Tijekom Domovinskog rata, doprinos obrani domovine dale su i žene, kako u borbenom tako i u neborbenom sektoru. Jedna od njih je i Ivica Škrobo, kojoj je ovom prigodom uručena zahvalnica za doprinos na prvoj crti bojišnica u postrojbama HVO-a Ljubuški.

Potom su se prigodnim riječima okupljenima obratili Tomislav Josić, predsjednik Savjeta za branitelje Grada Vukovara i Ivica Tomić, ratni zapovjednik 4. brigade HVO-a Stjepana Radića.

Obilježavanju Dana branitelja, uz obitelji poginulih i umrlih branitelja, branitelje, predstavnike Grada Ljubuškog i Županije Zapadnohercegovačke svetoj misi i programu u lapidariju nazočili su i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović sa suradnicima, ministar financija i dopremijer Federacije BiH Toni Kraljević, ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas.

Kategorija: Novosti
Datum objave: 11.02.2024.
Skip to content