Na Groblju mira postavljeno novih 69 križeva žrtvama Drugog svjetskog rata i poraća s područja Grada Ljubuškog

Nakon što je prošle godine za žrtve Drugog svjetskog rata i poraća s područja Grada Ljubuškog postavljeno prvih 145 križeva, nedavno je postavljeno novih 69 križeva na Groblju mira na Bilima gdje je u subotu svetom misom, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća obilježen Europski dan sjećanja na sve žrtve totalitarnih režima.

Program obilježavanja započeo je polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća izaslanstva iz BiH i Republike Hrvatske pred kipom Pieta.

Svetu misu je predvodio mons. dr. Tomo Vukšić, nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u Bosni i Hercegovini, koji je rekao kako Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima ima veliku važnost za hrvatski narod i katolike u BiH.

Ovom prigodom, članovi obitelji, bliži srodnici i vjernici iz Ljubuškog te drugih krajeva Hercegovine i Bosne obašli su novopostavljene spomen križeve i pomolili se za stradale žrtve. Komemoraciji su nazočili i predstavnici Grada Ljubuškog, Županije Zapadnohercegovačke, Republike Hrvatske, predstavnici Hrvatskog narodnog sabora BiH, izaslanstva braniteljskih udruga i drugi.

Projektom memorijalnog Groblja mira – Bile predviđeno je da se svakoj hrvatskoj žrtvi Herceg Bosne, Bosne i Hercegovine podigne bijeli križ (računa se ukupno do 50 000 križeva), neovisno o tome gdje je osoba ubijena, nestala ili gdje je pokopana.

Iscrpnije o podizanju križeva na Groblju mira za žrtve s područja Grada Ljubuškog, kao i popis žrtava po ljubuškim mjestima možete pročitati OVDJE.

Kategorija: Novosti
Datum objave: 19.08.2023.
Skip to content