Na Groblju mira postavljeno 145 križeva žrtvama Drugog svjetskog rata i poraća s područja Grada Ljubuškog

Za žrtve Drugog svjetskog rata i poraća s područja Grada Ljubuškog postavljeno je prvih 145 križeva na Groblju mira na Bilima gdje je u subotu svetom misom, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća obilježen Europski dan sjećanja na sve žrtve totalitarnih režima.

Prije misnog slavlja, kojeg je predvodio fra Miro Relota, generalni vizitator Hercegovačke franjevačke provincije i duhovnik bogoslova u Franjevačkoj bogosloviji u sarajevskom naselju Nedžarići, vjernici iz Ljubuškog te drugih krajeva Hercegovine i Bosne obašli su novopostavljene spomen križeve i pomolili se za stradale žrtve.

Uz članove obitelji stradalih, komemoraciji su nazočili i predstavnici Hrvatskog narodnog sabora BiH, izaslanstva Grada Ljubuškog, Županije Zapadnohercegovačke, Republike Hrvatske, izaslanstva braniteljskih udruga i drugi.

Osim Ljubuškog, ove godine postavljeni su križevi za žrtve s područja Gruda, Širokog Brijega, Posušja, Čitluka, za tri župe iz Posavine te križevi za zatrtu banjalučku župu Krnjeušu koja je prije Drugog svjetskog imala oko 1.300 vjernika. Pogrom u Krnjeuši dogodio se 9. i 10. kolovoza 1941. godine kada je zapaljena cijela župa koju je činilo dvadesetak sela i zaselaka, uključujući župnu crkvu i kuću. Među velikim brojem ubijenih bilo je i mnogo žena i djece, te krnjeuški župnik don Krešimir Barišić, zajedno s trojicom mladih sjemeništaraca koji su živi bačeni u goruću crkvu.

Nakon sv. mise zadušnice žrtvama je odana počast polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća.

Žrtvama Drugog svjetskog rata i poraća s područja Grada Ljubuškog na Groblju mira planirano je postavljanje minimalno 2 400 križeva koliko imamo do sada evidentiranih žrtava, uključujući i one za čiji se grob ne zna i čije mjesto stradanja nije poznato. Na križevima će biti ispisani osobni podatci svake žrtve: ime i prezime, ime oca, godina rođenja, godina smrti ili nestanka.

Projektom memorijalnog Groblja mira – Bile predviđeno je da se svakoj hrvatskoj žrtvi Herceg Bosne, Bosne i Hercegovine podigne bijeli križ (računa se ukupno do 50 000 križeva), neovisno o tome gdje je osoba ubijena, nestala ili gdje je pokopana.

Iscrpnije o podizanju križeva na Groblju mira za žrtve s područja Grada Ljubuškog, kao i popis žrtava po ljubuškim mjestima možete pogledati OVDJE.

Kategorija: Novosti
Datum objave: 20.08.2022.
Skip to content