Ljubuški posjetio hrvatski ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske Damir Habijan, uz Zorana Đurokovića, generalnog direktora Hrvatskih voda, u petak je posjetio Grad Ljubuški gdje su ih dočekali Vedran Markotić, gradonačelnik Grada Ljubuškog i Tihomir Kvesić, predsjednik Gradskog vijeća Ljubuški.

Razlog posjete Gradu Ljubuškom bila je dodjela tri ugovora u okviru provedbe Ugovora između Vlade RH i BiH o uređenju vodnogospodarskih odnosa iz 1996. godine i rada Povjerenstva za vodno gospodarstvo RH i BiH.

U cilju zaštite i sprječavanja onečišćenja izvorišta Prud koje se nalazi na teritoriju RH i koristi se za vodoopskrbu područja u dolini rijeke Neretve, kao i za naselja na Pelješcu, Korčuli, Mljetu i Lastovu, potpisan je „Sporazum o izgradnji sustava javne odvodnje na području grada Ljubuškog te drugim aktivnostima vezanim uz zaštitu izvorišta Prud“. U okviru navedenog Sporazuma realizirana je izgradnja dijela sustava odvodnje na području grada Ljubuškog čime se stvaraju preduvjeti za zaštitu izvorišta Prud od onečišćenja, a ujedno se poboljšava i unaprjeđuje kanalizacijska mreža na području grada Ljubuškog. Radi zaštite izvorišta Prud, područje grada Ljubuškog je proglašeno II. zonom sanitarne zaštite izvorišta. Temeljem Sporazuma sklapaju se okvirni i godišnji ugovori za osiguranje sredstava. U razdoblju od 2016. do 2023. godine ukupno je uloženo 753.750,00 eura, od čega učešće Hrvatskih voda od 80 posto ukupne vrijednosti investicija iznosi 603.000,00 eura. Danas su dodijeljena dva godišnja ugovora vezana za osiguranje financijskih sredstava za 2024. za aktivnosti na zaštiti izvorišta Prud (RH). Riječ je o Ugovoru o osiguranju financijskog učešća od 20 posto za sufinanciranje izgradnje sustava javne odvodnje na području Grada Ljubuškog te drugim aktivnostima vezanim uz zaštitu izvorišta Prud za 2024. godinu te Ugovoru o sufinanciranju projektne dokumentacije i građenja vodnih građevina na području Grada Ljubuškog.

Dodijeljen je i Ugovor o financiranju rekonstrukcije vodonatapnog sustava Parilo-Brza Voda, sklopljen između Hrvatskih voda, Grada Ljubuškog i JP PARKOVI d.o.o., Ljubuški, s garancijom osiguranja financijskih sredstava u Planu upravljanja vodama Hrvatskih voda za 2024. u iznosu 300.000,00 eura, za nastavak rekonstrukcije sustava.

Cilj ove zajedničke vodonogospodarske suradnje je poboljšanje sustava navodnjavanja u polju Rastok. Naime, jedan od glavnih pokretača gospodarstva i „žila kucavica“ vrgorskog područja je poljoprivredna proizvodnja i to proizvodnja vrgoračke jagode kojih se najveći broj nasada nalazi upravo u polju Rastok. U rekonstrukciju je do sada, za izradu projektne dokumentacije i izvođenje 1. faze radova u razdoblju 2016.-2023. uloženo 244.233,00 eura.

Republika Hrvatska i Bosna i Hercegovina razvile su kvalitetnu vodnogospodarsku suradnju, a temeljem Ugovora između Vlade RH i BiH o uređenju vodnogospodarskih odnosa iz 1996. godine. U okviru te suradnje rješavaju se vodnogospodarska pitanja od interesa za obje države. Dobar primjer je suradnja na tzv. presječenim sustavima. Današnja dodjela ugovora dodatno učvršćuje vodnogospodarsku suradnju RH i BiH – izjavio je ministar Habijan, priopćeno je iz ministarstva.

Kategorija: Novosti
Datum objave: 10.02.2024.
Skip to content