Ljubuški je pozitivna priča iz Hercegovine

Ljubuški je jedna od četiri općine koje čine Županiju Zapadnohercegovačku i izuzetno pozitivan primjer da su moguće promjene na lokalnoj razini koje olakšavaju svakodnevnicu građana.

Iz Ljubuškog zadnjih mjeseci dolaze vijesti o stranim investicijama, a mladi gradonačelnik kroz mnoge odluke olakšava život građanima u okolnostima pandemije.

– Potporom koju su iskazali građani Ljubuškog HDZ-u BiH i meni kao kandidatu za gradonačelnika, dobili smo priliku ostvariti sve ciljeve koje smo predstavili u našem programu, kojem su okosnica gospodarske i demografske mjere. I pored toga što je godina iza nas bila teška i puna izazova zbog pandemije koronavirusa, što smo s velikom neizvjesnošću ušli u ovu godinu, za kratko vrijeme smo povukli nekoliko značajnih poteza s ciljem realizacije naših ciljeva demografske obnove i gospodarskog oporavka – izjavio je Vedran Markotić, gradonačelnik Ljubuškog za Al Jazeeru.

Privlačenje stranih investicija

Odlukom Gradskog vijeća početkom godine smanjili su za 50 posto cijene Gradskog vrtića koji je sad najjeftiniji u Hercegovini. Također, iz proračuna su izdvojili 80.000 KM za sufinanciranje privatnih vrtića jer Gradski vrtić nema dovoljno kapaciteta.

– Svim učenicima, kako osnovcima, tako i srednjoškolcima s područja Ljubuškog smo osigurali besplatan prijevoz, u čemu nam pomaže i Županija Zapadnohercegovačka. Za tu namjenu izdvajamo 700.000 KM. Novčane potpore od po 500 KM dobilo je više od 500 naših studenata koji su ispunili kriterije, a tako će biti i za narednu akademsku godinu – dodaje Markotić.

U jednoglasno izglasanom proračunu Grada Ljubuškog za 2021. godinu, po prvi put su za namjenu pomoći mladim obiteljima za kupovinu prve nekretnine predviđena sredstva u iznosu od 200.000 KM.

– Težimo gospodarskom razvoju Ljubuškog i otvaranju novih radnih mjesta što smatramo najboljom mjerom demografskog oporavka. Kad je riječ o gospodarskim mjerama, ulaganjem u poslovne zone, olakšicama za gospodarstvenike i odlukom o vraćanju dijela novca gospodarstvenicima koji kupe zemlju u gospodarskim zonama, cilj nam je povećati broj zaposlenih u Gradu Ljubuškom – dodaje Markotić.

U Gradskom vijeću su svjesni da pored dobrog geografskog položaja, Koridora Vc i blizine granice sa Europskom unijom investitorima moraju ponuditi više od drugih da bi ih privukli.

– Nedavno je Gradsko vijeće usvojilo izmjene i dopune Odluke o pružanju financijske potpore investitorima na neizgrađenom građevnom zemljištu u gospodarskim zonama Zvirići i Mostarska Vrata pa sad Grad Ljubuški investitorima koji se odluče ulagati u Ljubuški pružiti financijsku potporu do čak 90 posto uloženog novca u kupovinu zemljišta. Ove mjera je naišla na plodno tlo kod velikih tvrtki iz inozemstva – ranije smo potpisali ugovore s Mesnom industrijom ‘Braća Pivac’ iz Hrvatske, koja je počela s izgradnjom objekta, te s njemačkom tvrtkom Simtech što će donijeti više desetaka novih radnih mjesta, a tu su i brojne druge tvrtke zainteresirane za ulaganja u Ljubuški – pojašnjava Markotić i dodaje da Ljubuški kao jedinica lokalne samouprave treba uspostaviti preduvjete da postane poželjno mjesto za ulaganje, privući investitore u poslovne zone, a dosadašnji rezultati pokazuju da idu u pravom smjeru.

Poljoprivreda i turizam Ljubuškog se temelji na prirodnim resursima i bogatoj i raznovrsnoj kulturnoj baštini.

– Ulažemo i u razvoj poljoprivrede i turizma, što su nam najvažnije gospodarske grane. Obnavljamo kulturno-povijesnu baštinu, privlačimo turiste, potičemo razvoj poljoprivrede, Plantažu smo vratili u ruke poljoprivrednika, jačamo poljoprivrednu infrastrukturu, radimo na poboljšanju prometne infrastrukture…, a potporu u realizaciji naših projekata imamo od Županije Zapadnohercegovačke, viših razina vlasti, kao i od Republike Hrvatske – zaključuje gradonačelnik Markotić.

Ljubuški Outdoor Festival

Javno poduzeće Parkovi Ljubuški u suradnji sa udrugama Biciklistički Klub Ljubuški, Paragliding Klub Ljubuški, Hrvatski Atletski Klub Ljubuški, GSS stanica Ljubuški i Foto Klub Fokus su organizatori prve manifestacije Ljubuški Outdoor Festival uz podršku Grada Ljubuškog i Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

– Ljubuški Outdoor Festival u cjelini čini skup sportsko-rekreativnih aktivnosti kojima se želi povezati i revitalizirati razasuta kulturno-povijesna i prirodna baština duž natjecateljskih ruta. Paragliding natjecanje, trkačke, biciklističke i trail staze povezuje rijeka Trebižat koja pored svog hidrološkog potencijala baštini i dva prirodna bisera: vodopade Kravicu i Koćušu. Ruta povezuje i nacionalne spomenike kulture, rimski vojni logor na Gračinama i tvrđavu herceg Stjepana Kosače koje predstavljaju posebno bogatstvo ovog festivala. Nizom predavanja cilj je bio promovirati sportski i zdrav način života u prirodnom okruženju. Također, sva udruženja koja se bave sportsko-rekreativnim aktivnostima na otvorenom, u vidu outdoor sajma, su imali priliku prezentirati svoje aktivnosti za vrijeme trajanja festivala kod vodopada Kravice – izjavio je Ante Ilić, turistički radnik JP Parkovi Ljubuški.
Aktivni odmor, odnosno avanturistički turizam je najbolji odgovor na izazove pandemije koji su ugrozili turizam i prekinuli tradiciju održavanja mnogih manifestacija.

– Stvaranje brenda outdoor destinacije jedan je od glavnih ciljeva jedne ovakve manifestacije kojom organizatori žele Ljubuški prikazati kao destinaciju koja svim posjetiteljima pruža raznolike sadržaje koji se tiču aktivnog/outdoor turizma. Trčanje, biciklizam i paragliding su sportovi koji su činili natjecateljski dio festivala. Planinarenje, kanu safari, speleologija, umjetna stijena, foto radionica i streličarstvo su neki od dodatnih sadržaja koji su bili dostupni posjetiteljima festivala – pojašnjava Ilić.

Nakon održanog prvog Ljubuški Outdoor Festival organizatori su dobili mnoštvo pozitivnih utisaka i pohvala koje se ponajviše odnose na zadovoljstvo svih sudionika i posjetitelja festivala natjecateljskiim rutama, odličnu organizaciju, te jako puno dodatnih sadržaja za sve uzraste i zaljubljenike u outdoor aktivnosti.

Al Jazeera

Kategorija: Novosti
Datum objave: 14.06.2021.
Skip to content