Kroz IFAD projekte Ljubuški osnažuje poljoprivrednu proizvodnju

Razvoj poljoprivrede je među glavnim prioritetima Grada Ljubuškog, a sudjelovanje na IFAD projektima omogućilo je osnaživanje poljoprivredne proizvodnje u ovom kraju, stoga će se s tim aktivnostima nastaviti i u narednom razdoblju.

Istaknuto je to na sastanku gradonačelnika Vedrana Markotića, predsjednika Gradskog vijeća Tihomira Kvesića i suradnika s predstavnicima Ureda za koordinaciju projekata (PCU) pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva na čelu s direktorom Halilom Omanovićem te s predstavnikom Poljoprivredne zadruge “Plodovi zemlje“ Dubravkom Vukojevićem.

Teme razgovora bile su učinci projekta IFAD VII te evaluacija zahtjeva za izgradnju infrastrukture za potporu poljoprivrednoj proizvodnji planiranih kroz projekt IFAD VIII Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede.

Ocijenjeno je da je projekt IFAD VII uvelike pridonio jačanju infrastrukturnih kapaciteta u poljoprivrednoj proizvodnji. Podsjetimo, Grad Ljubuški je uz suradnju poljoprivredne zadruge Plodovi zemlje kroz ovaj projekt osigurao poljoprivrednicima 80 novih plastenika, otvoren je sabirno-distribucijski centar na Zvirićima, a prošle godine izvršena je i rekonstrukcija dionice vodonatapnog kanala Klobuk-Vojnići-Šipovača-Veljaci na lokalitetu Drače.

Prilikom primopredaje izvršenih radova na vodonatapnom kanalu, gradonačelnik Markotić je tada najavio kako će Grad Ljubuški aplicirati i na IFAD VIII kako bi ovaj kanal, na kojem su značajni gubici vode, bio doveden u zadovoljavajuće stanje.

Za novi projekt Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede, Grad Ljubuški je aplicirao s tri prijedloga, a najviše bodova dobio je spomenuti vodonatapni kanal, jer se njime služi najveći broj poljoprivrednika.

Prema riječima Davora Vasilja, savjetnika gradonačelnika za gospodarski razvitak, očekuje se odobravanje investicije od strane IFAD-a, a radovi na rekonstrukciji vodonatapnog kanala mogli bi krenut već po završetku ovogodišnje poljoprivredne sezone sukladno dogovoru s korisnicima.

Kategorija: Novosti
Datum objave: 18.03.2022.
Skip to content