Hercegovina Travel Fest oduševio publiku trodnevnim programom

Od proteklog četvrtka do subote su ljubitelji putopisa i lijepe priče s putovanja uživali u Kulturnom centru u Ljubuškom u šest različitih predavanja, panel raspravi i prikazivanju dokumentarnog filma na prvom Hercegovina Travel Festu u organizaciji Turističke zajednice Grada Ljubuškog.

Otvaranje prvog Hercegovina Travel Festivala ponudilo je vrlo zanimljiv sadržaj, u sporednoj dvorani gosti su se mogli prošetati i razgledati izložene dječje radove, koji su sve tri večeri bili izloženi i koji prikazuju kako to ljubuška djeca vide razne svjetske metropole, a u velikoj dvorani slijedio je glavni događaj prve večeri, dokumentarni film „Ljubav oko svijeta“ čiji su autori svjetski putnici i supružnici Anđela i Davor Rostuhar. Posjetitelji su tako sa zanimanjem gledali različite ljubavne priče, od ugovorenih brakova, poliandrije, poliamorije, kultura gdje i danas mladići otimaju mladenke, ljubavi između pripadnika raznih kasta, do onih nama bližih europskih ljubavnih priča.

Druga večer Hercegovina Travel Festa privukla je velik broj posjetitelja, glavna dvorana Kulturnog centra se ispunila do posljednjeg mjesta, neki su i sjedili po podu dok su trajala predavanja. Početak večeri je pripao Jurici Galiću – Juki, a on je nadugo i naširoko pričao o svom putovanju u Egipat gdje je obišao nezaobilazne piramide i hramove, ali se znao zaputiti i do lokacija gdje rijetki turisti zalaze.

Nakon Galića, pozornicu je zauzeo Ivan Kapović iz Opuzena, a on je pričao o tome kako je s grupom avanturista s biciklima krenuo s juga Afrike do Kilimanjara. Imalo se i u ovom dijelu večeri što čuti, Kapović je uz šaljive doskočice pričao o zgodama i nezgodama njihove male ekspedicije, o odustajanjima i međusobnim svađama, o prelijepim afričkim prizorima, vožnji čamcima na Zambeziju gdje su imali bliski susret s ogromnim nilskim konjem razjapljenih čeljusti.

Kraj večeri pripao je Robertu Dacešinu koji vodi putopisni blog Rio, a njegova tema je bila kako putovati i pri tome zarađivati. Pričao je i Dacešin o svojim putovanjima diljem svijeta, ali je najveći dio posvetio upravo ljepotama u BiH. Poentirao je s tvrdnjom kako mi sami nismo svjesni što sve imamo u svojoj blizini dok je prikazivao svoj kratki filmić s naslovom „Zašto Bosna i Hercegovina može biti BROJ 1 destinacija na SVIJETU?„

Završna večer Hercegovina Travel Festivala u bila je u znaku predavanja živuće legende Gorana Milića i Ive Mihalić-Krčmar koja s mužem vodi popularni blog Putoholičari nakon čega je uslijedila panel diskusija svih dosadašnjih sudionika festivala koju je vodio Slobodan Tomić, poznati hrvatski i bosanskohercegovački putopisac, član organizacijskog teama festivala koji je dao veliki doprinos Hercegovina Travel Festu. Iva Mihalic-Krčmar je govorila o putovanju na Uskršnji otok i Atacamu pustinju, a Goran Milić je fokus svog izlaganja stavio na razlike u mentalitetima između različitih kultura, govorio je o razlikama između Hercegovaca, Nijemaca, Amerikanaca.

„Ljubuški se promijenio, ne da se povećao, ne vidim da se povećao, ali sredio. Dijelovi grada, kafića ima više, mjesta za izlazak, vinarije su napravile iskorak od 50 godina“, istaknuo je.

Milić je izvukao i sretne dobitnike nagradne igre, sponzor Turkish Airlanes je donirao putovanje za najsretnije posjetitelje Hercegovina Travel Festivala, a u prvom dijelu večeri gradonačelnik Vedran Markotić je darovao djecu koja su izložila svoje radove na temu putovanja u sklopu Hercegovina Travel Festa a učenik koji je imao najbolji rad dobio je nagradu putovanje sa Fortuna Tours Mostar.

Posljednja večer privukla je najveći broj posjetitelja, veliko mnoštvo se okupilo u Kulturnom centru u Ljubuškom, dvoranom se često prolamao pljesak te smijeh a odakle je sve publike bilo govori podatak da je putovanje na nagradnoj igri osvojila osoba s Hvara.

„Hvala publici, putopiscima, sponzorima i našem malom organizacijskom teamu koji je posljednja dva mjeseca neumorno radio na pripremi festivala, momcima iz JP Parkovi, Slobodanu Tomiću, mojim djelatnicima Turističke zajednice, ugostiteljima, vlasnicima smještaja za naše putopisce kao i svima onima koji su na bilo koji način pomogli da bi imali ovako dobro organiziran festival“, izjavio je Mladen Bebek, direktor Turističke zajednice Grada Ljubuškog.

Turistička zajednica Grada Ljubuškog zahvaljuje svim sponzorima koji su podržali Hercegovina Travel Fest a posebno gradonačelniku Vedranu Markotiću, ministru financija u vladi Županije Zapadnohercegovačke Toniju Kraljeviću i direktoru JP Parkovi Nikici Vučiću bez čije podrške ne bi bilo moguće organizirati festival na ovako visokoj razini.

visitljubuski.com

Kategorija: Novosti
Datum objave: 10.05.2022.
Skip to content