Gradsko vijeće: Nastavljene aktivnosti s uređenjem prostora Duhanske stanice, studentima po 500 KM potpore

Svi redoviti studenti državnih sveučilišta i ove godine od Grada Ljubuškog će dobiti po 500 KM jednokratne financijske potpore.

Prijedlog Odluke o dodjeli jednokratnih financijskih potpora studentima viših godina Grada Ljubuškog za akademsku 2023./24. godini jednoglasno je usvojen na XXIX. sjednici Gradskog vijeća održanoj u ponedjeljak. Odlukom je propisana visina, uvjeti i postupak dodjele jednokratnih financijskih potpora redovitim studentima državnih sveučilišta koji nisu ponavljali nijednu godinu studija.

Sredstva za potpore osigurana su u gradskom proračunu te će uskoro biti raspisan javni poziv. Ovime je nastavljena praksa ulaganje u mlade i obrazovanje za što u posljednjih nekoliko godina Grad Ljubuški izdvaja značajna financijska sredstva.

Na prošloj sjednici imali smo odluku za potpore brucošima, sad nastavljamo s potporama studentima viših godina. U Proračunu za 2023. godinu preko 300.000 maraka predvidjeli za potpore studentima, a preko 70.000 KM smo isplatili našim maturantima. S ovim što pomažemo naše studente na doktorskim studijima taj iznos prelazi 400.000 KM. Nadam se da ćemo u idućim godinama moći izdvojiti još više sredstava za pomoć našim studentima – rekao je gradonačelnik Vedran Markotić.

Na dnevnom redu našlo se ukupno 12 točaka, a sve one o kojima su vijećnici glasovali su usvojene jednoglasno.

Tako je, među ostalim, usvojen i Prijedlog Rješenja o osnivanju Savjeta Regulacijskog plana „Duhanska stanica Ljubuški“, kojim je učinjen još jedan korak prema prenamjeni i uređenju zapuštenog prostora Duhanske stanice u središtu grada. Amir Konjhodžić, dipl. ing. arh., predsjednik je Savjeta od devet članova koji vrše stručno praćenje stanja i sudjeluju u svim fazama izrade Regulacijskog plana sve do njegovog usvajanja.

O aktivnostima u vezi uređenja prostora Duhanske stanice gradskim vijećnicima se obratio gradonačelnik Markotić.

Potpisali smo ugovor sa našom županijom i već isplatili novac. Ranije smo pokrenuli proceduru izrade Regulacijskog plana, odnosno prijedloga uređenja i namjene tog prostora. Sad kad smo riješili imovinsko-pravne odnose idemo dalje. U Savjet Regulacijskog plana su predloženi magistri i inžinjeri iz područja arhitekture, građevine, hortikulture, prometa, prava… dakle svi oni koji mogu pomoći u izradi Regulacijskog plana – kazao je gradonačelnik Markotić pri tome istaknuvši kako će biti organizirane javne rasprave za građane, a već idući tjedan u suradnji s JP Parkovi d.o.o. započinju aktivnosti čišćenja tog prostora.

Kategorija: Novosti
Datum objave: 30.10.2023.
Skip to content