Federalni ministar Hrnjić posjetio Grad Ljubuški: Osnažiti proizvodnju i otkloniti probleme poljoprivrednika

U radnoj posjeti Gradu Ljubuškom u srijedu je boravio ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH Kemal Hrnjić.

Tom prigodom, gradonačelnik Vedran Markotić i predsjednik Gradskog vijeća Tihomir Kvesić u zgradi Gradske uprave su održali radni sastanak s novoizabranim ministrom Hrnjićem i njegovim suradnicima, s članovima Vlade Županije Zapadnohercegovačke – predsjednikom Vlade ŽZH Predragom Čovićem, ministricom financija Blagicom Leko i ministrom gospodarstva Dariom Sesarom te s članovima Seljačkog saveza Federacije BiH na čelu s predsjednikom Saveza Draganom Pavlovićem.

Na sastanku su upoznali ministra s trenutačnim stanjem poljoprivredne proizvodnje u Ljubuškom i Županiji Zapadnohercegovčkoj, o problemima s kojima se susreću poljoprivrednici kao i koracima koje je potrebno napraviti kako bi se osnažila poljoprivredna proizvodnja na ovim područjima.

Gradonačelnik Markotić je istaknuo je kako se na sastanku razgovaralo o problemima poljoprivrednika, ali i o svim projektima koje Grad Ljubuški, ŽZH i FBiH skupa provode na ovim prostorima, od IPA projekta, podjele plastenika, infrastrukturnih radova, obnove vodonatopnih kanala i drugo

Imamo puno otvorenih tema. Uvjeren sam u dobre namjere ministra i sposobnosti ministarstva te se nadam dobroj suradnji – istaknuo je gradonačelnik Markotić te zahvalio ministru Hrnjiću na dolasku u Ljubuški i Seljačkom savezu Federacije BiH na čelu s predsjednikom Draganom Pavlovićem na organizaciji radnog sasanka.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH Kemal Hrnjić iskazao je opredijeljenost prema suradnji s poljoprivrednicima.

Želimo da pošaljemo jednu poruku da je ministarstvo otvoreno prema poljoprivrednim proizvođačima u Federaciji BiH i da želimo pokazati da smo spremni na jednu tješnju suradnju s poljoprivrednicima, dakle doći na teren i pogledati što su problemi u poljoprivredi – kazao je ministar Hrnjić.

Istaknuo je kako je potrebno raditi na rješavanju problema među kojima se ističu problemi oko imovinskih prava oko zemljišta i isplate poticaja naglasivši kako su to višegodišnji problemi.

Razgovarali smo o otvorenim pitanjima koja tište sustav poljoprivredne proizvodnje u Federaciji BiH i rekli smo kako smo spremni zajedno raditi na njihovom otklanjanju kako bi našim poljoprivrednicima bilo lakše proizvoditi u ovoj zemlji – rekao je.

Po završetku radnog sastanka, u Gradskoj vijećnici je upriličeno druženje na kojoj su predstavnici poljoprivrednih udruga i Seljačkog saveza Federacije BiH ministru Hrnjiću i suradnicima iznijeli probleme s kojima se suočavaju i postavljali brojna pitanja kao što su problem uvoza i rušenja cijena domaće proizvodnje, zatim o trgovačkim lancima u kojima je većina poljoprivrednih proizvoda iz uvoza, potrebnim izmjenama pravilnika o poticajima, mogućim zakonskim rješenjima, mogućnostima osiguravanja poljoprivrednih nasada i sl.

Potom je ministar Hrnjić sa suradnicima obašao sabirno-distributivni centar u poslovnoj zoni Zvirići, polja mladog krumpira u Šipovači i Vojnićima, obnovljeni dio vodonatapnog kanala u Klobuku i nasade vinove loze na Plantaži te vodopad Koćušu.

Kategorija: Novosti
Datum objave: 31.05.2023.
Skip to content