“Dani otvorenih polja Ljubuškog ranog krumpira”: Ovo je za nas najzahtjevnija godina dosad

Manifestacija “Dani otvorenih polja Ljubuškog ranog krumpira” održana je u četvrtak u Ljubuškom.

Nakon dvije godine pauze zbog koronavirusa, za organizatore – Udrugu poljodjelaca u Županiji Zapadnohercegovačkoj i Poljoprivrednu zadrugu Plodovi zemlje Ljubuški, ove godine nije bilo prepreka da se ponovno održi.

12. po redu manifestacija je uz proizvođače krumpira na Trgu dr. Franje Tuđmana okupila i vinare, maslinare te predstavnike Grada Ljubuškog, Županije Zapadnohercegovačke, Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i druge posjetitelje.

Najzahtjevnija godina dosad

Događaj je započeo u Gradskoj vijećnici gdje se na samom početku nazočnima ispred organizatora obratio Dubravko Vukojević, predsjednik Udruge poljodjelaca u Županiji Zapadnohercegovačkoj i ravnatelj PZ Plodovi zemlje Ljubuški, koji se osvrnuo na probleme s kojima se poljoprivrednici susreću.

Ovo je za nas najzahtjevnija godina dosad. Nadam se da ćemo proizvedeno uspjeti prodati i nešto zaraditi. U zadnje dvije godine nismo odustajali. Uradili smo više projekata i vjerujemda ćemo tako nastaviti – kazao je Vukojević i zahvalio gradskoj i županijskoj vlasti te resornom ministarstvu poljoprivrede i Uredu za koordinaciju projekata (PCU) i drugima na potpori.

Težnja za osnaživanjem poljoprivrede se nastavlja.

Mi ćemo se i dalje boriti da poboljšamo status svakog poljoprivrednika – što sami, što kroz Seljački savez FBiH – poručio je, a potom je uslijedilo prikazivanje promotivnog filma „Ljubuški rani“.

Zaživjeti sabirno-distribucijski centar

Grad Ljubuški je skupa sa PZ Plodovi zemlje i uz pomoć Županije Zapadnohercegovačke implementirao više projekata, a o njima je govorio gradonačelnik Vedran Markotić.

Svaki projekt koji smo skupa započeli dao je odlične rezultate – istaknuo je Markotić i najavio provedbu projekta kroz IFAD VIII, a to je nastavak obnove vodonatapnog kanala Klobuk – Vojnići – Šipovača – Veljaci te najavio kako će težiti da prije dvije godine otvoreni sabirno-distribucijski centar u gospodarskoj zoni Zvirići, namjenjen za bržu i bolju prodaju proizvedenoga povrća konačno bude centar prodaje i plasmana poljoprivrednih proizvoda iz Ljubuškog na domaće i EU tržište.

Ovo vrijeme koje je pred nas moramo iskoristiti da sabirno-distribucijski centar zaživi u punom kapacitetu. Moramo to dignuti na veću razinu, a Grad je tu na raspolaganju. Nije problem proizvodnja nego plasman, a sad još veći problem i cijene repromaterijala. Kad bi skupa 187 ili 200 ljudi nastupilo kod nabavke repromaterijala, gnojiva, sjemena i ostalog, moglo bi se uštedjeti da bi poljoprivrednicima bilo lakše – zaključio je gradonačelnik Markotić.

Potom su nazočne pozdravili ministar gospodarstva Županije Zapadnohercegovačke ŽZH Dario Sesar i savjetnik federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Husnija Kudić, koji su pohvalili aktivnosti Grada Ljubuškog i PZ Plodovi zemlje na projektima koji su doprinijeli razvoju poljoprivrede.

Kreće izvoz

Proizvođači mladog krumpira s područja Ljubuškog 2011. godine su se okupili oko poljoprivredne zadruge Plodovi zemlje Ljubuški koja broji oko 185 članova.

Kao i drugi poljoprivrednici u BiH, nalaze se u izrazito teškoj situaciji – ulaganja u proizvodnju su višestruko poskupjela, uvoz cvjeta, dok istodobno nema zaštite domaće proizvodnje stoga je sve teže prodati domaće proizvode. Zbog loše situacije na čapljinskoj veletržnici i cijenama kojima nisu zadovoljni, poljoprivrednici će u subotu ispred veletržnice održati prosvjed protiv uvoza voća i povrća.

Sadašnjom cijenom i prodajom nisu zadovoljni niti proizvođači krumpira. Nadaju se boljim cijenama i izvozu za Republiku Hrvatsku.

– Analize su završene. Sljedeći tjedan bi trebao krenuti izvoz za Hrvatsku za koju ima pet-šest zainteresiranih izvoznika. Planovi su nam da kanaliziramo prodaju kroz jedno – istaknuo je Dubravko Vukojević.

Kategorija: Novosti
Datum objave: 19.05.2022.
Skip to content