Četrdeset kućanstava dobilo vodu, uskoro će njih još 250

Zahvaljujući završetku prve faze radova na vodovodu Studenci – Ligat – Trseljevina, ovih dana 40-ak kućanstava dobilo je mogućnost priključka na pitku vodu, piše Večernji list BiH.

Cjevovod dug 7 km

Kako su naveli iz JP Parkovi d.o.o. Ljubuški, završena je prva faza postavljanja glavnog transportnog cjevovoda za opskrbu pitkom vodom naselja Studenci, Ligat i Trseljevina. Položene su cijevi od regionalne ceste R-423a (Ljubuški – Metković) na Žabaru, preko Staja do “Bandurića”, odnosno do izlaza na magistralnu cestu M-6 (Ljubuški – Čapljina) te od Staja prema lokaciji Kravica.

Riječ je o cjevovodu dugom 7 km. Važnost završetka ove faze radova ogleda se i u činjenici da je pitka voda došla do objekata koji se nalaze u jednoj od najpopularnijih turističkih destinacija Hercegovine – “oazi u kamenu”, što će uvelike olakšati rad ugostiteljima u idućem razdoblju. Dakle, osim objekata na Kravici, mogućnost priključka na pitku vodu dobilo je i oko 40 kućanstava na Trseljevini koji su godinama bili osuđeni na čatrnje, bunare, bušotine, hidrofore i crpke kako bi imali vodu. Svi oni koji se nalaze u zoni završenih radova, a žele aktivirati priključke na gradski vodovod, mogu to učiniti dolaskom u JP Parkovi d.o.o. Ljubuški, gdje će dobiti sve potrebne informacije. Inače, ukupna vrijednost radova prve faze je 514.720,18 KM plus PDV. Izvođač radova je ECCON – Inžinjering iz Čapljine, dok su investitori Grad Ljubuški, JP Parkovi Ljubuški i Ministarstvo gospodarstva ZHŽ-a te Fond za zaštitu okoliša FBiH.

Usporedno s radovima na prvoj fazi izgradnje ovog za Ljubuški iznimno važnog projekta, krenulo se s pripremama druge faze. Naime, kako navode iz JP-a Parkovi, trenutačno se radi projekt i priprema dokumentacija za ishođenje potrebnih dozvola koje prethode početku radova. Završetkom druge faze postavljanja cjevovoda Studenci – Ligat – Trseljevina pitka voda trebala bi stići do oko 250 kućanstava u naseljima Studenci i Ligat. Procijenjena vrijednost radova na ovom dijelu kreće se oko 800.000 KM, no važno je naglasiti kako će iznos u konačnici ovisiti o kretanju cijena građevinskog materijala na tržištu. Riječ je o izgradnji 7 km cjevovodne mreže uz magistralnu cestu te 10 km sekundarne mreže. Radovi na drugoj fazi trebali bi početi za nekoliko mjeseci, odnosno odmah po ishođenju potrebnih dozvola.

Slijede Stubica i Zvirići

Završetkom obiju faza projekta izgradnje cjevovoda Studenci – Ligat – Trseljevina pitka voda stići će do oko 1200 stanovnika te će još samo dva seoska naselja na području Ljubuškog ostati bez priključka na gradski vodovod. No, ne zadugo. Naime, u fazi je izrada projektne dokumentacije za Stubicu i Zviriće.

Marija Medić Bošnjak / Večernji list

Kategorija: Novosti
Datum objave: 10.06.2022.
Skip to content