Održana završna konferencija projekta “FORT-NET – Od srednjovjekovnih utvrda u Hercegovini do austrougarskih utvrda u Crnoj Gori”

Završna konferencija projekta „FORT-NET – Od srednjovjekovnih utvrda u Hercegovini do austrougarskih utvrda u Crnoj Gori”, financiranog od strane Europske unije, održana je u utorak, 28. rujna 2021. godine u Ljubuškom.

Projektom su poboljšani uvjeti za stvaranje održive turističke ponude koja se temelji na kulturnoj baštini smještenoj na periferiji urbanih središta i u ruralnim područjima Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Kroz predviđene projektne aktivnosti, kao što su: mapiranje i tumačenje turističke ponude, izrada studijske dokumentacije za identifikaciju ključnih staza, uređenje pristupnih staza, arheološka istraživanja, konzervatorsko-restauratorski radovi, edukacijske aktivnosti itd, poboljšana je kvaliteta i raznolikost turističke ponude temeljene na kulturnoj baštini.

Vidljivost zajedničkog proizvoda kojima će upravljati lokalne turističke organizacije Boke i Hercegovine marketinški su ojačane zajedničkom turističkom brošurom, web stranicom i mobilnom aplikacijom.

– Provedbom projekta „FORT NET“ promovirane su i uređene vrijedne srednjovjekovne utvrde u Bosni i Hercegovini i austrougarske utvrde u Crnoj Gori. U svrhu promocije projekta i cjelokupne turističke ponude temeljene na kulturnoj baštini prekograničnog područja izrađeni su alati koji će doprinijeti boljem informiranju turista. Realizacija ovog projekta omogućila je daljnje razvijanje lokaliteta u svrhu konačne valorizacije – istaknuo je Vedran Markotić, gradonačelnik Ljubuškog.

Tijekom provedbe projekta kulturna i prirodna baština su sustavno popisane, a nova turistička ponuda kreirana i promovirana. Također, unaprijeđena je prekogranične suradnje među nositeljima aktivnosti ove regije i podignuta svijest lokalnog stanovništva o značaju svestrane prekogranične razmjene.

Ukupna vrijednost projekta iznosi preko 470.000 eura, od čega Europska unija financira oko 400.000 eura. Implementacija projekta službeno je započela 1. listopada 2019. godine, a provedba traje 24 mjeseca. Projekt su implementirali Grad Ljubuški kao nositelj projekta, Javna Ustanova Razvojna agencija ŽZH – HERAG, Centar za inicijative iz područja održivog turizma (CSTI) i Nacionalna turistička organizacija Crne Gore (NTO).

Kategorija: Novosti
Datum objave: 28.09.2021.
Skip to content