uskoplje.jpg

U organizaciji udruga iz Domovinskog rata i Grada Ljubuškog, povodom obilježavanja 27. godišnjice pogibije ljubuških pripadnika HVO-a u Uskoplju, danas je održana sveta misa u crkvi sv. Ante na Humcu koju je predvodio humački gvardijan fra Dario Dodig, a nakon mise se uputilo u Uskoplje gdje je upriličeno polaganje vijenaca i paljenje svijeća poginulim hrvatskim braniteljima na uskopaljskoj bojišnici.

Ovo je prigoda da se i mi još jednom prisjetimo jedanaest hrabrih Ljubušaka koji su položili svoj život na uskopaljskoj bojišnici, to su: Mario Perić, Ante Jurič, Darko Boras, Franjo Roso, Vinko Lauc, Franjo Čuvalo, Dinko Zovak, Đuro Pap, Miljenko Matić, Ivica Ćutuk i Ilija Bebek.

Na spomen-obilježju odajući počast žrtvi koji su branitelji dali, vijence i cvijeće uz zapaljenu svijeću položili su članovi obitelji poginulih branitelja, čelnici grada Ljubuškog na čelu s v.d. gradonačelnika Vedranom Markotićem i predsjednikom Gradskog vijeća Tihomirom Kvesićem, županijski dužnosnici na čelu s dopredsjednik Vlade i ministrom financija Tonijem Kraljevićem, predsjednikom Skupštine Ivanom Jelčićem i ministrom hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Mladenom Begićem. 

“Danas se spominjemo naših branitelja koji su čuvali našu Domovinu od osvajača – agresora, koji su prodirali s ovih strana. Sveto pismo je zapamtilo imena predvodnika i vođa izraelskog naroda. I ovaj hrvatski narod u Ljubuškom kraju imao je i ima svoje predvodnike i vođe. Na današnjim predvodnicima je cjelivati rane, pomagati potrebnima i nastaviti ispisivati povijest Humca i Ljubuškog u srcu Hercegovine. Svima je obveza moliti: „Gospode, ugradi nam mir u srca i slogu u gradove. Dosta je vatre ratničke, mirnog smo kruha željni”! (Ivo Andrić) „Gospode, koji si nad svjetovima, vladaš i znaš: silnicima i bratiji koja je stavila ruku na mač, božanski zapovjedi: Mir s vama! Na kraju ponavljam – i jedno vas molim… Kad vas sutra, prekosutra, u bilo koji nadolazeći dan, vaš sin ili unuk, ili praunuk upita čiji su ovo likovi – slike, imena i prezimena, što je to bilo za vrijeme ratova tijekom dvadesetoga stoljeća i nedavnih godina, te kako smo došli do ovoga što imamo, kažite im jednostavno: Sine, to su ljudi od Boga poslani, vodili narod prema budućnosti, prema sreći”, kazao je fra Andrija Nikić prilikom Dana zahvale i sjećanja na ljubuške žrtve iz Obrambenog rata poginule na „Uskopljanskoj bojišnic”.

Pokoj vječni daruj im Gospodine.

Ljportal.com