Projekt izrade glavne tehničke dokumentacije za lokalitet „graditeljska cjelina Stari grad Ljubuški – tvrđava herceg Stjepana Kosače u Ljubuškom“ sastoji se od plana konzervacije, restauracije, rekonstrukcije, budućih arheoloških istraživanja, tehničkog opisa i financijskog plana. Tehnička dokumentacija služi kao temeljni preduvjet za sve buduće aktivnosti na obnovi lokaliteta.

Projekt obnove biti će iznimno kompleksan i dugotrajan proces, a time jasno podrazumijeva značajna financijska sredstva koja nadilaze lokalne, županijske i federalne okvire. U tom smislu, obnova naše tvrđave koja ima najznačajnije ambijelntalne, simboličke i povijesne vrijednosti za naš kraj i prostor Hercegovine, planira se ostvariti kroz EU fondove prekogranične suradnje. Kroz dosadašnje aktivnosti EU projektom „Theme medieval“ lokalitet postaje dostupniji kroz uređenje pristupne asfaltne komunikacije i postavljanje info tabli i putokaza, a dodana vrijednost je osnivanje srednjovjekovne garde herceg Stjepana „Lubussa“ koja svojim djelovanjem promovira kulturno-povijesnu baštinu Ljubuškog kraja na međunarodnim i lokalnim manifestacijama.

Na tragu pozitivnih iskustava, Općina Ljubuški je prijavila nove EU projekte koji bi kroz svoje aktivnosti obuhvaćali prvu fazu obnove tvrđave (središnja kula + branič kula). Rezultati natječaja na kojem očekujemo brojnu konkurenciju, biti će dostupni koncem tekuće godine. 

Do tada, izradili smo 3D animacije tvrđave po završetku planiranih konzervatorsko-restauratorskih radova.
Video možete pogledati OVDJE

Općina Ljubuški