Pred do kraja ispunjenom konferencijskom dvoranom Opera, hotela Westin u Zagrebu, održan je

„Ljubuški business forum/B2B susreti“.

Riječ je od drugom ljubuškom gospodarskom forumu, nakon prvog uspješno održanog u studenome prošle godine na Vodopadu Koćuša.

Općina Ljubuški jedna je od 10 partnerskih jedinica lokalne samouprave u BiH u projektu „Dijaspora za razvoj (D4D)“, koji je projekt Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Vlade Švicarske, u partnerstvu sa UNDP BiH i IOM BiH,  te je ovaj forum dio aktivnosti Općine Ljubuški u okviru tog projekta.

Forum je zamišljen kao skup ljubuških poduzetnika, koji žive i rade u Ljubuškom, te u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine, naših Ljubušaka u Zagrebu i diljem Hrvatske, kako bi zajedno s predstavnicima lokalne vlasti i vanjskim stručnjacima razgovarali o gospodarskim trendovima, konkretnim investicijskim mogućnostima ljubuškog kraja, očekivanjima od strane potencijalnih investitora, zakonodavnim okvirima, mogućnostima razvoja turizma i sl. Cilj foruma je bio okupiti i povezati gospodarstvenike s predstavnicima institucija, koji im mogu pomoći u rješavanju administrativnih problema, te uputiti na mogućnosti razvoja i uvjete za nove investicije. Kada je pak riječ o dugoročnim ciljevima ovog foruma, to su promocija gospodarskih mogućnosti ljubuškoga kraja i konkretnih ulagačkih prilika te gospodarskih, kulturnih i socijalnih interesa svih stanovnika ove općine, ali i zajedničko kreiranje dugoročne vizije razvoja ljubuškog kraja.

Nakon uvodne riječi voditelja skupa Stipe Bubala, pomoćnika općinskog načelnika za financije i gospodarstvo, nazočnima je pozdrave dobrodošlice uputio načelnik općine Ljubuški Nevenko Barbarić, te Merima Avdagić, voditeljica projekta „Dijaspora za razvoj“ koji za cilj ima potaknuti dijasporu  i njihove  matične općine na zajedničku suradnju na dobrobit lokalne zajednice.  Projekt Dijaspora za razvoj usmjeren je na unapređenje suradnje s dijasporom, uvažavajući pritom, uzajamne potrebe i adekvatno usmjeravanje potencijala, iskustva, znanja, vještina i investicija iz dijaspore. Svi nivoi vlasti mogu učiniti više na izgradnji povjerenja i poboljšanju suradnje sa dijasporom i omogućiti konkretne prilike za njen angažman - zaključila je gđa Avdagić.

Isped Hrvatske gospodarske komore, sve nazočne pozdravio je gosp. Ivan Barbarić, potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU.

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske ostaje partner općini Ljubuški, svim kvalitetnim projektima, inicijativama, aktivnostima koje će spajati Hrvate koji žive u dvije države, Hrvate kojima granica koja ih dijeli nije prepreka već prilika za još veći napredak u svim područjima života, poručio je Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske u svom obraćanju.

U uvodnom dijelu upriličeno je potpisivanje Memoranduma o suradnji između Općine Ljubuški i Kluba Ljubušaka Zagreb kojeg su potpisali načelnik Nevenko Barbarić i predsjednik kluba Ante Škegro. 

Prije tematskog dijela foruma prisutni su mogli pogledati video prezentaciju gospodarskog potencijala  Ljubuškog.

Prvi izlagač, bio je doc.dr.sc. Nikola Papac s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, docent na skupini predmeta menadžment i prodekan za nastavu, studente i suradnju s gospodarstvom, a njegova tema bila je „Zakonski okviri ulaganja u Federaciju BiH – prednosti i pogodnosti ulaganja u Ljubuški“.

Dr. sc. Ivan Miloloža jedan je od čelnika Hrvatske udruge poslodavaca, prema mnogima jedan od najuspješnijih hrvatskih poduzetnika i jedan od najboljih stručnjaka kada su u pitanju gospodarske teme. Gosp. Miloloža porijeklom je Livnjak, a dio života radio je u inozemstvu, te se često susretao s našom dijasporom, pa će govoriti na temu „Mogućnosti i očekivanja od ulaganja hrvatskih poslodavaca u Ljubuški“.

Prezentaciju o turističkim potencijalima i mogućnostima razvoja ljubuškog kraja imao je jedan od najzaslužnijih za ovaj Ljubuški bussines forum, prof.dr.sc. Božo Skoko, izvanredni profesor na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i voditelj poslijediplomskog sveučilišnog specijalističkog studija Odnosi s javnošću. Suutemeljitelj je Millenium promocije, vodeće hrvatske agencije za komunikacijski menadžment. 

Završni dio Foruma bila je Panel diskusiju – „Kako privući investicije i zašto ulagati s onu stranu granice?“ koju je moderirao Darko Buković. U njoj su sudjelovali načelnik Nevenko Barbarić, prof. dr.sc. Ljubo Jurčić, Damir Krešić, ravnatelj Instituta za turizam, Igor Miljak, predsjednik uprave PPK Karlovačke mesne industrije i Ivan Barbarić iz Hrvatske gospodarske komore. Nazočni gospodarstvenici imali su priliku čuti iskustvo suradnje PPK odnosno Grupe Pivac u suradnji sa tvrtkom Karliko. U vrlo sadržanoj diskusiji naglašene su glavne prednosti investiranja u Ljubuški, golemi potencijali ljubuškog kraja u poljoprivredi, Ljubuški kao svojevrsni kopneni produžetak luke Ploče, ljubuške prirodne ljepote, kulturna baština i atrakcije, te kako sačuvati te vrijedne resurse i postići održivi razvoj. 

Općina Ljubuški je kroz organiziranje ovog foruma potvrdila podršku lokalne samouprave koja je otvorena za dijalog, uvažavanje drugačijih mišljenja i umrežavanja domaćih s potencijalima dijaspore. Smisao foruma je da se svi, od poduzetnika do predstavnika lokalnih vlasti, upoznaju s potencijalima, ali i problemima s kojima se ulagači susreću, te da ih zajedno probaju otkloniti. Nove investicije, nova radna mjesta nama znače ostanak i opstanak, poboljšanje kvalitete života i sigurniju budućnost – zaključuje načelnik Barbarić.

Više slika s foruma možete pogledati OVDJE