Drugi javni poziv za dodjelu grant sredstava iz Challenge fonda za inovativne poslovne ideje otvoren je danas.

Sredstva u ukupnom iznosu od oko tri miliona eura namijenjena su mikro, malim i srednjim poduzećima sa područja Bosne i Hercegovine i Švedske, kao i startupovima sa inovativnim idejama, proizvodima ili uslugama koje mogu dovesti do smanjenja nezaposlenosti, povećanja konkurentnosti i održivog društveno-ekonomskog razvoja u BiH, priopćeno je iz SERDA-e.

Za potencijalne korisnike iz kategorije startup, koji su registrirani najmanje šest mjeseci, predviđen je maksimalni iznos granta od 10.000 eura, dok korisnici iz kategorije mikro, malih i srednjih poduzeća do 250 zaposlenih, koji obavljaju djelatnost duže od dvije godine, mogu računati na podršku u maksimalnom iznosu do 30.000 eura.

Podnositelji projektnih prijedloga moraju osigurati minimalno vlastito sudjelovanje od 50 posto ukupne vrijednosti predloženog projekta. Period implementacije projekta ne može trajati duže od 12 mjeseci.

Sve predložene aplikacije biti će  ocijenjene u skladu sa tri osnovna kriterija: inovativnost poslovne ideje, izvodljivost i održivost poslovne ideje i društvena korist.

Prijave na poziv moraju biti podnesene u elektronskoj formi u skladu s uputama koja se nalaze u dokumentu Smjernice/Vodič za aplikante, koji je moguće preuzeti na www.c2c.ba. Rok za podnošenje prijava je 10. travanj 2018. do 24:00, ističu iz  SERDA-e.