Od početnih devet učenika upisanih prve 1993. godine, škola danas broji preko 150 učenika, a interes i broj učenika u stalnom je porastu. Učenici škole vrlo su aktivni u kulturnom životu općine, te uspješno sudjeluju na Federalnim i Međunarodnim glazbenim natjecanjima gdje osvajaju brojne nagrade. Mnogi učenici ove škole nastavljaju daljnje školovanje u Srednjim glazbenim školama i na Glazbenim akademijama u BiH i inozemstvu. OGŠ Ljubuški jedina je umjetnička škola u općini Ljubuški.

Osnovno glazbeno školovanje traje šest godina. U OGŠ učenici se upisuju usporedo sa IV. razredom devetogodišnje škole. Prijemni ispiti se vrše u lipnju i kolovozu, po završetku III. razreda devetogodišnjeg školovanja. Na prijemnom ispitu ocjenjuju se: 

- Glazbeni sluh (pjevanje po sluhu), 

- Glazbena memorija (ponavljanje zadane melodije), i 

- Glazbeni ritam (ponavljanje zadanog ritma). 

U I. razredu OGŠ učenici upisuju određeni instrument i solfeggio. U OGŠ Ljubuški mogu se upisati sljedeći instrumenti: klavir, violina, flauta, truba, gitara i harmonika. Obvezan predmet uz instrument, od I. do VI. razreda je solfeggio. U III. razredu, pored instrumenta i solfeggia, učenici dobivaju i predmet Skupno muziciranje (Zbor/Orkestar/Komorna), a u VI. razredu predmet Teorija glazbe. Nastava iz svih predmeta održava se 2 puta tjedno.

Škola organizira i pripremni program glazbenog školovanja koji upisuju učenici III. razreda devetogodišnje škole. U pripremnom programu učenici imaju početni solfeggio te se upoznaju sa nastavom i instrumentima. Prilikom upisa u pripremni program nema prijemnog ispita što znači da se može upisati svaki zainteresirani učenik III.razreda devetogodišnje. 

Značaj glazbenog obrazovanja u sustavu vrijednosti djeteta je širok i nemjerljiv. Kroz glazbu se razvija inteligencija, kognitivna osjetljivost, emotivna svjesnost i estetski potencijal. 

U pogledu društvenog razvoja – djeca svoje slobodno vrijeme provode učeċi glazbu i izgrađujuċi svoju osobnost, duhovnost i intelekt u pozitivnom smjeru, te radne navike. Kroz to im se pruža mogućnost da svoje potencijale, talente i vrijeme usmjere u pozitivni način izražavanja u komunikaciji i druženju sa svojim vršnjacima, kao i ostalim starosnim skupinama.

U kulturnom pogledu – razvijamo društvo kulturno i glazbeno obrazovanih mladih ljudi, bez obzira da li to postaje njihova profesija ili odabiru neki drugi životni put.  Kultura izgrađuje karakter i ličnost i svaka osoba koja je u tom pogledu educirana, pozitivno doprinosi društvu u buduċnosti.

S profesionalnog glazbenog stajališta – razvijamo kulturu solističkog i zajedničkog muziciranja, koje je nedovoljno zastupljeno u našoj sredini, na stupnju kvalitete koji bi zadovoljavao globalne standarde.

 „Da nisam fizičar, vjerojatno bih bio muzičar. Često razmišljam kroz muziku. Sanjarim kroz muziku. Svoj život promatram u muzičkim kategorijama…Muzika mi pruža najviše radosti u životu.“ -Albert Einstein

Naziv škole je: Glazbene škola „Ljubuški“ 

Skraćeni naziv: GŠ „LJUBUŠKI“ Ljubuški 

Adresa: Ljubuški, ulica Hrvatskih branitelja 67 (kraj crkve sv.Kate)

telefon/fax: +387 39 832 972

e.mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

facebook: @gsljubuski