U travnju 1933. godine Kraljevska banska uprava Primorske banovine u Splitu donijela je rješenje da se u Ljubuškom otvori privatna ženska zanatska škola pod upravom Nastojništva družbe sestara milosrdnica iz Zagreba. Redovna nastava počela je 14. rujna 1933. godine.
U Privatnoj ženskoj zanatskoj školi sestara milosrdnica radilo je šest sestara – nastavnica. Cjelovita školska nastava u Ženskoj strucnoj školi sestara milosrdnica u Ljubuškom trajala je pet godina: prva dva razreda pripravna, a ostala tri stručna. Uvjet za upis bila su završena četiri razreda pučke škole. Nakon petog razreda dobivala se svjedodžba o završnom ispitu, koja je vrijedila kao dokaz stručne spremnosti za izučene poslove.
Po državnim odredbama 1945.godine ukinute su sve privatne škole, pa su i sestre milosrdnice morale otići. Oduzeta im je školska zgrada u koju je smještena Niža realna gimnazija, da bi kasnije prešla u Višu realnu gimnaziju. Zgrada je obnovljena i dobila je svoj izvorni oblik, na kojoj je vidljiv znak križa i natpis – UČIONA SESTARA MILOSRDNICA. Ona će govoriti novim generacijama da je tu zgradu izgradila jedna redovnička zajednica Katoličke crkve u hrvatskom narodu, mukotrpno uz pomoć naroda ovoga kraja.
U današnjoj zgradi,Gimnazija Ljubuški djeluje od 1961.godine kao opća s nastavnim planom i programom u cetverogodišnjem trajanju. Veličina objekta je 2068 kvadratnih metara bez okolnih terena i dvorišta škole. Škola raspolaže sa 15 učionica koje su informatički opremljene i posebnim informatičkim kabinetom sa 17 računala.Knjižnica raspolaže s 8704 knjiga i 1876 naslova.Gimnazija Ljubuški može se podičiti da svojim zahtjevnim nastavnim planovima i programima obrazuje i odgaja učenike koji ce postati samostalni i kreativni vrijedni ljudi.
Danas Gimnazija Ljubuški ima 14 odjeljenja u kojima nastavu pohađa 398 učenika, od toga 240 djevojaka  i 158 muških polaznika.
U našoj Gimnaziji nastavu izvode 32 stalna profesora i nekoliko profesora koji rade i u Srednjoj strukovnoj školi.
Nastava se izvodi prema Nastavnom planu i programu kojeg je donijelo Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa ŽZH br. 07-01-260/99, od 16. srpnja 1999. godine, a koriste se udžbenici odobreni Odlukom Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i športa ŽZH.
Nastava u prvoj smjeni počinje u 7,30 sati , a završava  u 13,30  sati. Nastavni sat traje 45 minuta. Između svakog sata je odmor od 5 minuta (mali odmor), a iza trećeg sata je odmor od 20 minuta (veliki odmor).
Nastava je stručno zastupljena iz svih predmeta. Profesori pišu pismene pripreme,godišnje i mjesečne planove rada,a ravnateljstvo vrši praćenje i ocjenjivanje nastavnog osoblja prema
U školi rade brojne sekcije. Cilj nam je da svaki učenik bude uključen u vannastavne aktivnosti prema svojim željama, potencijalima i sklonostima.Najaktivnije sekcije su: zbor „Gimnasium“, novinarska, literarna, debatna, recitatorska, dramska, informatička,ekološka kao i športske sekcije.

Tel/fax: 039 831 389
Adresa: Sestre Silvije Antic 1. 88 320 Ljubuški
Web: gimnazija-ljubuski.com
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.