ljubuskiLjubuški gospodarski forum u suradnji s dijasporom održao se 3.11.2017. godine na vodopadu Koćuša u Ljubuškom. Riječ je o prvom forumu ove vrste kojeg organizira Općina Ljubuški uz potporu projekta Dijaspora za razvoj koji je zajednički projekt Vlade Švicarske i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine (BiH), u partnerstvu sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) i Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM) u BiH.


Na jednodnevnom  skupu  ljubuških  gospodarstvenika, koji žive i rade u Ljubuškom, te u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine i Hrvatske, zajedno s predstavnicima općine, županije i vanjskim stručnjacima razgovaralo se o  gospodarskim trendovima, konkretnim investicijskim mogućnostima ljubuškog kraja, očekivanjima od strane potencijalnih investitora, zakonodavnim okvirima, mogućnostima razvoja turizma i sl.
Nakon uvodne riječi moderatora skupa Stipe Bubala, pomoćnika  općinskog načelnika za financije i gospodarstvo, nazočnima je pozdrave dobrodošlice uputio načelnik općine Ljubuški Nevenko Barbarić, te Zlata Smajić ispred Ministarstva  za ljudska prava i izbjeglice BIH, koji su dali potporu projektu Dijaspora za razvoj kojem je cilj potaknuti dijasporu  i njihove  matične općine na zajedničku suradnju na dobrobit lokalne zajednice.  Prije tematskog dijela foruma, prisutni su mogli pogledati video prezentaciju gospodarskog potencijala  Ljubuškog.
U radnom dijelu foruma nazočnima su  se obratili dr.sc. Nikola Papac  sa Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru sa temom „Institucionalne prepreke i perspektive razvoja poduzetničkih projekata u BIH“, dr.sc. Ivan Miloloža ispred Hrvatske udruge poslodavaca na temu „Interes bh. dijaspore i zapreke investiranju u BiH“ , Ante Zloić, direktor projekta B.E.P.O., na temu „B.E.P.O. -generator gospodarskog razvitka Ljubuškog i BIH“, te prof.dr.sc. Božo Skoko sa Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu na temu „Turistički potencijali i mogućnosti razvoja ljubuškog kraja“.

Nakon izlaganja uslijedila je kraća rasprava sudionika, zahvala prisutnima na sudjelovanju, te najava slijedećeg foruma koji se planira održati  za par mjeseci u Zagrebu .